• Shirts of Holland

Welke pasvorm hoort bij jou?

Advertorial

Hoe bepaal je de juiste pasvorm van het overhemd? Vroeger was het makkelijke te bepalen. Je had destijds twee verschillende soorten pasvormen: een recht model en een getailleerd model. De pasvorm van overhemden kan tegenwoordig erg verschillen bij dezelfde maat. Mannen vinden het moeilijk om de juiste pasvorm te bepalen. Bepaalde overhemd merken hebben wel tot zes verschillende soorten pasvormen, van zeer sterk getailleerd tot superrecht. Het verschil tussen deze twee kan bij dezelfde boordmaat (omvang van de nek) wel 20 à 30 cm zijn op zowel de borst als de taille. In onderstaand artikel lees je hoe je jouw pasvorm het beste kan bepalen en welke fits er allemaal zijn.

De juiste pasvorm bepalen

Kijk in de kast of je een meetlint hebt liggen. Leg vervolgens de meetlint om je buik (taille) en borst.. Schrijf de twee gemeten waarden op. Bij jouw borst- en buikomvang moet je een aantal centimeter speling nemen. Anders kunnen de knoopjes niet dicht. Neem de volgende afmetingen voor onderstaande cm speling:

 • Bij een taille van 90 cm → + 6 á 8 cm speling
 • Bij een taille van 100 cm → + 6 á 8 cm speling
 • Bij een taille van 110 cm →  + 10 á 12 cm speling
 • Bij een taille van 120 cm → + 12 á 14 cm speling
 • Bij een borstomvang van 90 cm →  + 8 cm speling
 • Bij een borstomvang van 100 cm → + 8 á 10 cm speling
 • Bij een borstomvang van 110 → cm + 10 á  12 cm speling
 • Bij een borstomvang van 120 → cm + 12 á 14 cm speling

Kijk vervolgens in de maattabellen van bijvoorbeeld de website overhemden.com welke overhemdmerken jou goed gaan passen.

De verschillende soorten fits.

Een aantal jaar geleden was het nog simpel: Je had twee verschillende pasvormen, namelijk slim fit (sterk getailleerd model) en regular fit (recht model). De mannen die wat steviger zijn, namen een overhemd met een recht model en mannen die wat slanker/gespierder zijn, namen een slim fit model. Tegenwoordig heb je de volgende pasvormen:

 • Comfort fit (recht model)
 • Regular fit (enigszins getailleerd tot recht getailleerd)
 • Modern fit (licht getailleerd)
 • Tailored fit (tussen sterk en licht getailleerd in)
 • Slim fit (sterk getailleerd)
 • Super slim fit (zeer sterk getailleerd)

Overhemden met een recht model (geen taillering)

Rechte overhemden kunnen de volgende benaming hebben: comfort fit, classic fit, casual fit en regular fit. Rechte overhemden zijn overhemden die praktisch gezien niet getailleerd zijn (of heel licht getailleerd). Deze overhemden zijn geschikt voor mannen met een wat breder of groter lichaam. Daarnaast vinden mannen die al wat ouder zijn, een wat wijder overhemd lekkerder zitten. Bij een regular fit overhemd is de omtrek bij de borst en taille nagenoeg hetzelfde. Vandaar de naam ‘rechte overhemden’. Wil jij een overhemd met een normale pasvorm en genoeg bewegingsruimte? Kies dan voor een overhemd met een recht model.  

Overhemden die licht getailleerd zijn

Overhemden die licht getailleerd zijn, kunnen de volgende benaming hebben: custom fit, contemporary fit, fitted, tailored fit en modern fit. Een licht getailleerd overhemd heeft een pasvorm waarbij de omvang van de borst net wat groter is dan de taille. Je kiest voor een licht getailleerd overhemd als je een beginnend buikje hebt en wat steviger bent. Slim fit is in dat geval te strak voor jou en zal een overhemd met een licht getailleerde pasvorm geschikter zijn. Overhemden die licht getailleerd zijn, bieden een fijn draagcomfort, voldoende bewegingsruimte en zijn niet strak aangesloten op het lichaam.

Sterke getailleerde overhemden

Overhemden die sterk getailleerd zijn kunnen de volgende benaming hebben: body fit, italian fit, perfect fit, smart fit en slim fit. Een slim fit overhemd is een sterk getailleerd overhemd. Slim fit overhemden zijn meestal Italiaanse overhemden. Slim fit overhemden zijn geschikt voor mannen die atletisch zijn gebouwd. Ook de meesten mannen met een beginnend buikje, passen nog in een slim fit.

Zeer sterk getailleerde overhemden

Overhemden die zeer sterk getailleerd zijn kunnen de volgende benaming hebben: body fit, italian fit, perfect fit, smart fit en slim fit. Een super slim fit overhemd is een overhemd dat zeer getailleerd is. Italiaanse overhemden hebben vaak een super slim fit pasvorm. Als je iets forser of steviger bent gebouwd, is dit wellicht iets te gewaagd. Je wilt niet dat de knoopjes openspringen. Super slim fit overhemden zijn het meest geschikt voor slanke mannen. Tegenwoordig worden de extra slim fit overhemden ook gemaakt van een beetje stretch. Hierdoor valt het overhemd net iets strakker om het lichaam en beweegt de stof mee.


Bepaal dus eerst je pasvorm met behulp van een meetlint. Aan de hand van jouw gegevens kan je de geschikte fit bepalen. Of vraag het aan de mannen van overhemden.com