• Naomi Heidinga

Make-over voor restaurant Paardenburg

OUDERKERK Paardenburg wordt vernieuwd. Of beter, in oude luister hersteld. In het weekend van 19 en 20 januari gaat het restaurant weer open. Ouderkerkers zijn beide dagen welkom tussen 10.00 tot 16.00 uur om het resultaat te komen bekijken en te genieten van een hapje, drankje en het vernieuwde interieur. Ze worden welkom geheten door de nieuwe eigenaar van het pand: Gijs Numan.

Hij nam de zaak in april over. "Het ging allemaal heel snel. Voor ik het wist stond ik hier met een sleutel in de hand. Ik nam een lopende zaak over, één dag voor de start van het terrasseizoen. Er was dus geen tijd om na te denken over hoe ik het precies wilde hebben, we sprongen gelijk in het diepe." Gijs bracht een chef mee, maar nam geen personeel over. "In het begin liep het daarom anders dan hoe ik het in mijn hoofd had. Het was lastig om personeel te vinden."

Inmiddels is het team compleet. Dat is ook nodig, want de ondernemer is heel wat van plan. "Het restaurant bestaat uit drie delen: de serre, het restaurant en de bar. Daarnaast hebben we het terras en de grote zaal, waar bruiloften en partijen gehouden kunnen worden. Op de eerste etage verschillende privé kamers, deze heb ik het eerst aangepakt. Paardenburg ligt op een prachtige plek aan de Amstel, tussen een aantal snelwegen. Met de prima parkeergelegenheid is dit een geschikte locatie als meeting point of vergaderruimte. In de toekomst kunnen we bovendien verder ontwikkelen, er is een vergunning voor de bouw van ongeveer 20 hotelkamers in de tuin afgegeven."

Tijdens het interview wordt nog volop gewerkt in het restaurant. Een timmerman loopt rond, schilders zijn bezig. "De serre doet straks denken aan Parijs: met marmeren tafelbladen en stoelen met gevlochten ruggen. De tafels zijn er niet gedekt, je kunt zo gaan zitten voor een kop koffie, ontbijt of lunch. Dat maakt het laagdrempelig voor de bezoeker." Paardenburg is doordeweeks vanaf 8 uur open.

De bar is verplaatst, waardoor een betere looproute ontstaat. De prentenkamer wordt in oude staat hersteld. "Na de brand bij de buren was een aantal schilderijen weggehaald, vanwege roetaanslag of waterschade. De schilderijen zijn hersteld en komen terug op hun oorspronkelijke plaats. Ze horen bij Paardenburg, laten de historie zien van het gebouw."

Ook qua eten wil Gijs terug naar de waarden van vroeger. "We bieden gerechten uit de Franse keuken. Op de kaart staan traditionele gerechten. We willen de gerechten puur houden, zonder teveel liflafjes. In de moderne keuken verliest men de pure smaken nog weleens uit het oog."

Nog belangrijker is het gastheerschap. "Deze zaak vraagt om aandacht. Niet alleen voor de keuken of de zaak, maar ook voor de klant. Vroeger werd je welkom geheten door de ondernemer zelf, tegenwoordig wordt je bij binnenkomst verteld waar je je jas kunt ophangen. We krijgen steeds meer horecaformules in ons land, waarbij een simpel concept wordt uitgerold over het land. De ondernemer zelf is nauwelijks meer op de vloer. Daarmee gaat de echte aandacht voor de gast vaak verloren. Naast gastvrijheid, vraag ik mijn personeel om verder te kijken: wie is de gast en waar heeft deze echt behoefte aan?" Zie: www.brasseriepaardenburg.nl.