• Jasper Doornik is personal trainer en ondernemer van fit20 Amstelveen.

    Jan Koetsier

Efficiënt trainen bij fit20

AMSTELVEEN In twintig minuten de belangrijkste spiergroepen trainen zonder te zweten? Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar dat is precies wat personal trainer en ondernemer Jasper van Doornik belooft. Hij viert dit jaar het driejarig bestaan van zijn fit20 studio in Amstelveen, gevestigd aan de Burgemeester Haspelslaan.

Een aantal jaar geleden maakte Jasper de overstap van de zakelijke dienstverlening naar het vak van personal trainer. "Ik miste de zingeving in mijn werk. Het concept van fit20 sprak me erg aan, ik trainde zelf ook op deze manier." Hij liet zich omscholen en begon als franchisenemer zijn eigen studio. "In Nederland zijn er zo'n 109 bedrijven die op deze wijze werken." De training vindt plaats in een kleinschalige studio, en de oefeningen die worden gedaan zijn hoog intensief.

Trainen via de fit20 manier betekent in twintig minuten de belangrijkste spiergroepen trainen. Dat kan in gewone kleding, sportkleding is niet nodig. "Dat heeft twee oorzaken. Ten eerste voeren we de oefeningen uit in slow motion. Dat komt de effectiviteit van de oefening ten goede, en het voorkomt dat je gaat zweten. Ten tweede houden we de temperatuur van de ruimte waar binnen we oefenen, laag, op zo'n zeventien graden." Sporters worden niet afgeleid door harde muziek of andere sporters, de trainingen worden één op één of één op twee uitgevoerd. Dat betekent optimale begeleiding van Jasper. "Dat is ook nodig om ervoor te zorgen dat de oefeningen goed worden uitgevoerd."

Met deze trainingsmethode worden drempels weggenomen die mensen weerhouden om te gaan trainen. "Mensen weten wel dat ze iets moeten doen om hun lichaam te onderhouden, en conditie op te bouwen. Maar wat ze daarvoor het beste kunnen doen, dat weten ze vaak niet. In sommige gevallen hebben mensen andere trainingsvormen geprobeerd die te weinig resultaat opleverden. Vaak denkt men geen tijd te hebben om te sporten. Wij nemen deze drempels weg: voor vrijwel iedereen is een training van 20 minuten in te plannen. Bovendien zijn we hierin flexibel: een training is eenvoudig om te boeken als het toch niet uitkomt."

"Onze klanten geven aan blij te zijn met die twintig minuten trainen. Dat is genoeg voor een hele week. Ook al doen we de oefeningen in slow motion, en voeren we de intensiteit van de oefeningen langzaam op, toch vinden mensen het een pittige training. Mensen hebben, ondanks dat ze niet zweten, niet het gevoel dat ze niets gedaan hebben. In tegendeel."

In zijn nieuwe vakgebied vindt Jasper wel voldoening. "Mooi voorbeeld vind ik Dolf van den Bos (61 jaar) die in januari bij ons is begonnen. Na drie maanden is zijn conditie en spierkracht enorm vooruitgegaan. Hij kan zijn dagelijkse activiteiten daardoor veel makkelijker uitvoeren. Dat is het grootste compliment dat je kunt krijgen."

Geïnteresseerd in deze trainingsmethode? Via www.fit20amstelveen.nl kun je een vrijblijvende kennismakingstraining aanvragen. "Dan doen we tevens een intake, waarbij we kijken naar wat men wel kan, ondanks eventuele beperkingen. Ook kijken we samen naar wat men wil bereiken en laten we zien hoe de training eruit ziet."