• Eigenaresse José van Dijk voor haar boekhandel.

    Aangeleverd

Boekenopruiming en barbecue

Boekhandel Sprey: 'niet weg uit Rabobank-gebouw'

OUDERKERK Boekhandel Sprey houdt dit weekend een grote opruiming. En om alle speculaties meteen de kop in te drukken: dat betekent niet dat de boekhandel uit het pand van de Rabobank vertrekt, zoals bij andere huurders het geval is.

"Bij onze vorige opruiming was dat ook meteen de reactie van klanten: jullie gaan toch niet weg?", zegt eigenaar José van Dijk. "Voor alle duidelijkheid: nee dus. Wij gaan niet weg." Het hele dorp is ontzettend nauw betrokken bij de toekomst van het Rabobankgebouw, is de ervaring van de Ouderkerkse ondernemer. "Iedere dag krijgen wij er vragen over. Of wij weten wat er gaat gebeuren met het gebouw en of wij er ook uit moeten, net als onze buren De Banq en onze bovenbuurman Rody IT, die per 1 juli vertrekken. Het verschil is dat zij tijdelijke huurcontracten hadden, maar wij niet. Wij zitten hier al meer dan twintig jaar!"

"Op de vraag, wat er met het gebouw gaat gebeuren, kunnen wij geen antwoord geven. Daar is het centrumplan voor. Uiteindelijk gaat er natuurlijk wel iets gebeuren met dit pand, maar voor onze klanten verandert er niets", zegt José van Dijk. Dat betekent dus wel dat na 1 juli boekhandel Sprey de enige bewoner van het pand is. "Ja, dat is niet fijn", verzucht José van Dijk. "Geen prettig idee dat we hier als enige zitten. Ik hoop dan ook oprecht dat deze situatie niet lang duurt. Het centrum wordt er niet mooier op." Een grote opruiming dus om weer ruimte te maken in de kasten voor nieuwe boeken. Vrijdag 14 juni en zaterdag 15 juni kunnen klanten een papieren tas kopen voor 10 euro en die vullen met boeken. "Er is keuze uit alle soorten: romans, kookboeken, non-fictie en kinderboeken. En zoals bij iedere opruiming: op=op!"

BOEKEN EN BARBECUE Ook is er zaterdag 15 juni, de dag voor Vaderdag, in samenwerking met slagerij Ridder en wijnwinkel Ambrozijn een barbecueproeverij voor de boekenwinkel. Aanleiding is het nieuwe boek van barbecue-held Jord Althuizen.

Jord Althuizen is oprichter, eigenaar en pitmaster van Authentiek BBQ Catering bedrijf Smokey Goodness. Hij is voormalig chef-kok, restaurant manager en culinair eindredacteur. Hij schreef meerdere succesvolle 'Smokey Goodness' boeken. Smokey Goodness 1 won in 2016 de Kookboek van het jaar vakjuryprijs en Smokey Goodness 2 in 2017 de Kookboek van het jaar publieksprijs. En nu is er zijn nieuwste boek: 'No worries', geïnspireerd door de barbecue cultuur van Australië. Hierin zijn favoriete gerechten opgenomen zoals ribs en burgers, maar ook inspiratie voor cocktails, bieren en wijnen. En voor de aankleding sauzen en side dishes. Slagerij Ridder laat zich ook inspireren door Jord Althuizen. Favoriet gerecht voor slagers Bart en Rick is de moinkburger: een burger met oregano, gerookt spek en Parmezaanse kaas. Zaterdag kan het publiek een moinkball proeven bij boekhandel Sprey. Wijnwinkel Ambrozijn zorgt voor een bijpassende wijn. De proeverij is zaterdag 15 juni tussen 11.00 uur en 15.00 uur voor de winkel van boekhandel Sprey.