• Jolande Withuis

    Keke Keukelaar

Schrijfster Jolande Withuis de gast in De Kleine Kerk

DUIVENDRECHT Stichting Kleinoot houdt in samenwerking met De Kleine Kerk op woensdag 13 februari een avond met Jolande Withuis over haar boek Raadselvader (De Bezige Bij, 2018). Wim Brouwer zal haar interviewen en ook voor het publiek is er ruime gelegenheid om vragen te stellen. Op deze avond kunnen aanwezigen ook haar boek kopen en/of laten signeren.

De bekende schaakjournalist Berry Withuis (1920-2009) werd grootgebracht in een gereformeerd gezin. Als twaalfjarige raakte hij zijn geloof in God kwijt. Later werd hij communist en redacteur van het dagblad De Waarheid. Zijn dochter Jolande (1949) groeide op met haar vaders politieke overtuiging, maar ontwikkelde zich als volwassene tot een vermaard critica van het communisme. Die breuk met haar afkomst opende voor Withuis de weg naar het schrijverschap en de wetenschap, maar leidde tegelijkertijd tot een verwijdering tussen haar en haar vader. Na zijn dood kon ze zich er niet bij neerleggen dat de man die zij als kind had vereerd, zich als persoon nauwelijks had laten kennen. Met behulp van onder meer zijn bvd-dossier reconstrueert ze in Raadselvader zijn levensgeschiedenis. 

Withuis' scherpe en ontroerende ontleding van de verhouding tot haar vader weerspiegelt onze recente wereldgeschiedenis en biedt de lezer een blik van binnenuit op de Koude Oorlog: 'Ik was vijf en wist: wij zijn de vijand.' Eerder schreef Jolande Withuis onder meer een biografie over Juliana ('Juliana'). 

De bijeenkomst in De Kleine Kerk vindt plaats op woensdag 13 februari vanaf 20.00 uur in De Kleine Kerk, Rijksstraatweg 129, Duivendrecht. De entree bedraagt 15 euro per persoon. Kaarten kunnen worden gereserveerd via de website www.stichtingkleinoot.nl.

Informatie bij Gerie Bouman, tel. 020-4160181.