• Johanneke van Kooten
  • Johanneke van Kooten

Natuurspeurtocht op Tuinpark Dijkzicht

DUIVENDRECHT Zo'n 35 kinderen uit groep 5 van OSB De Grote Beer bezochten vrijdag 28 juni met juf Suzanne Tuinpark Dijkzicht om deel te nemen aan een speurtocht.

De kinderen werden op deze zonnige dag ontvangen op het terras met koek en limonade. De vrijwilligers (tuinders) gaven uitleg over de onderwerpen waarover zij les kregen zoals; hoe kun je de hoogte van een boom meten en wat is het belang van deze groene reus voor ons; wat voor bloemen ontdek je allemaal in de bloementuin; bodemdiertjes zoeken met een schepje onder een steen of in het gras; vissen met een net in de sloot en met een loep bekijken wat je gevangen hebt en uitzoeken op een voorbeeldkaart hoe dit schepsel heet; in de eetbare tuin kijken hoe groenten en fruit aan bomen, struiken en planten groeit; insecten padden en kikkers bestuderen; met je hand in voelkisten ervaren hoe een tak, ei, slakkenhuis, kastanje of mos voelt.

RIVIERKREEFTJES Vervolgens liepen de kinderen in groepjes met begeleiders over het park om les te krijgen over deze onderwerpen. Bij het vissen werden twee rivierkreeftjes gevangen. Alle kinderen keken verwonderd naar deze bijzondere beestjes met scharen. ¨Mogen wij ze mee naar huis nemen?¨ Nee dat mag niet, was het het antwoord. Alle dieren moeten weer teruggezet worden in de natuur daar horen zij thuis, anders gaan zij dood.

En dat is nu net waar de tuinders allemaal tegen zijn. Zij streven er naar dat dit bijzondere park (als mooiste uit geroepen van Amsterdam) behouden blijft. Omdat het toegankelijk is voor iedereen, is het mogelijk te genieten in dit kleine paradijs van de rust, de bloemen, de vogels en de bomen, zo dicht bij de stad die helaas steeds meer oprukt.
De kinderen gingen blij en opgewekt weer naar school met een zonnebloemplantje in een krantje gewikkeld als aandenken. Het was een leerzame en onvergetelijke ochtend.