• Karlheinz Stockhausen

    ANP Foto

Muziekavond De Kleine Kerk in teken van 'Licht'

DUIVENDRECHT Belangstellenden kunnen op donderdag 16 mei tijdens een muziekavond in De Kleine Kerk in Duivendrecht kennismaken met de muziek van Karlheinz Stockhausen (1928–2007). In het bijzonder komt diens operacyclus 'Licht' aan bod.

Stockhausen werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw bekend door zijn experimenten met elektronische muziek, waarmee hij ook van invloed was op de popmuziek. Al dan niet in combinatie met elektronica schreef hij muziek in allerlei grote en kleine bezettingen. In 1977 begon hij aan het in 2003 voltooide 'Licht' , waarin hij muziek en religie tot een eenheid probeerde te smeden.

'Licht' gaat over de strijd tussen het materiële en het spirituele. De drie belangrijkste personages hebben hun eigen symboliek: Eva (de moeder, schepper), aartsengel Michaël (de hoeder van de mensheid) en Lucifer (de vijand van de mens). Bezoekers van de muziekavond maken kennis met de gedachtewereld van Stockhausen en met de bijzondere klankwerelden die hij met zijn muziek geschapen heeft.

De avond is interessant voor wie nieuwsgierig is naar deze muziek. Ook is het een mogelijk zinvolle inleiding voor wie het project 'Aus Licht' van het Holland Festival in juni 2019 in de Westergasfabriek wil bijwonen.

De muziekavond begint donderdag 16 mei om 20.00 uur in De Kleine Kerk aan Rijksstraatweg 129 in Duivendrecht. De leiding is in handen van ds. Wim Brouwer

Entree: vrijwillige bijdrage