Steeds meer consumenten besparen geld door preventief auto-onderhoud

25-11-2019, 13:41 |Van onze partner

Onderhoud aan je auto is een kostenpost waar veel mensen liever niet aan denken. Toch kan preventief onderhoud aan de auto zorgen voor een flinke besparing op de kosten. Wanneer een auto niet goed wordt onderhouden, is de kans op permanente schade aan de auto op een later moment groter. Permanente schade kan leiden tot hoge kosten, omdat dure onderdelen kapot gaan en dus vervangen moeten worden. Gelukkig beseffen steeds meer automobilisten dat, en besparen zij daarmee flink op de kosten van hun auto. Goed voor je portemonnee omdat je dan minder snel voor onaangename verrassingen komt te staan, en goed voor de veiligheid op de Nederlandse wegen.

Zelf preventief onderhoud uitvoeren
Preventief onderhoud hoeft niet altijd zo moeilijk te zijn, waardoor je je auto dagenlang kwijt bent aan een vakgarage. Er zijn verschillende dingen die je zelf gemakkelijk kunt uitvoeren. Denk aan het controleren en eventueel bijvullen van de motorolie. Ook de bandenspanning controleren en op niveau brengen is iets wat je eenvoudig zelf kunt doen. Te lang doorrijden op banden met een te lage bandenspanning is niet goed voor de auto, maar is wel relatief eenvoudig op te lossen. Ga je zelf aan de slag met het vervangen van bepaalde onderdelen, kijk dan eens op een webwinkel als autodoc.nl.

Voordeliger én veiliger
Naast het feit dat je met preventief onderhoud flink op de kosten van je auto kunt besparen, is het veiliger voor de situatie op de weg. Het is niet voor niets dat auto’s verplicht een APK keuring moeten ondergaan. Veilige auto’s die technisch in orde zijn zorgen namelijk voor een veilige situatie op de weg, en dus minder kans op ongelukken. Zelf kun je hier dus ook een steentje aan bijdragen door zelf regelmatig preventief onderhoud aan je auto uit te voeren. Op weg gaan met een goed onderhouden auto is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van de andere verkeersdeelnemers.

Periodiek controleren
Op bepaalde momenten is het verstandig om je auto goed te laten controleren op eventuele mankementen. Denk bijvoorbeeld aan de zomervakantie. Als je met de auto op vakantie gaat en vele kilometers gaat maken, wil je er zeker van zijn dat je met een goede auto op pad gaat. Zo voorkom je onverwachte problemen op een snelweg in het buitenland. Daar zit namelijk niemand op te wachten. Ook als je niet op vakantie gaat met de auto, is het aan te raden om minimaal een keer per jaar je auto grondig te laten controleren door een vakman. Eventuele problemen die dan aan het licht komen kun je dan al op tijd laten repareren, en voorkom je zwaardere problemen op een later moment.