Geschikt materiaal voor buitentoepassingen? Duurzaam hardhout is ideaal

23-03-2020, 16:59 |Van onze partner

Houdt u van klussen? Nu de lente is aangebroken, beginnen uw handen ongetwijfeld te kriebelen om in de tuin aan de slag te gaan. Een terras verrijkt de uitstraling van uw tuin en biedt een riante plek om van de zon te genieten. Wat geeft er nu meer voldoening dan zelf een nieuw terras aanleggen? Met een schutting maakt u het plaatje in de tuin al helemaal compleet. Deze klussen zijn leuk om zelf uit te voeren maar vergen wel de nodige tijd. Daarom wilt u uiteraard dat de materialen die u gebruikt zo lang mogelijk meegaan. U bent verzekerd van een lange levensduur als u kiest voor duurzaam hardhout.

Gemakkelijk te bewerken
Bankirai-hardhout is een van de meest duurzame soorten hardhout ter wereld. Het valt onder duurzaamheidsklasse 1-2. Dit hout dat ook wel bekend staat als selangan batu, balau en bangkirai komt van de hoge en dikke Shoreaboom die groeit in het zuidoosten van Azië. Omdat bankirai vrij zwaar is, is het goed te gebruiken als constructiehout voor buitentoepassingen. Ook is het gemakkelijk te bewerken. Schaven en zagen gaan bijvoorbeeld heel eenvoudig. Ook de gelijkmatige structuur en de warme geel tot bruine kleur maken bankirai-hardhout tot een populair materiaal.

Lange levensduur
Een schutting brengt diverse voordelen met zich mee. Het plaatsen van een schutting is een goede manier om uw tuin af te schermen. Ook kunnen uw huisdieren niet weglopen en geniet u in privacy van de tuin. U dient rekening te houden met uiteenlopende zaken. Een van de belangrijkste criteria is het gebruik van hout van een goede kwaliteit. Bankirai-hout is goed bestand tegen aantasting door schimmels en insecten en leent zich daarom perfect om planken en palen te maken. Het gaat bovendien 25 jaar mee. Het kan wel lastig zijn om in bankirai te schroeven omdat dit kleine scheurtjes kan veroorzaken. Dit voorkomt u door schroefgaten voor te boren. Het is verstandig om roestvrij stalen bevestigingsmateriaal en schroeven te gebruiken om vlekken op het hout te voorkomen. Gebruik speciale bankirai-olie om de mooie kleur van het hout te behouden. De olie dient tevens als voeding waardoor er in het hout minder snel droogtescheurtjes ontstaan.

Loopprofiel
Wilt u een terras aanleggen? Met vlonderplanken wordt het absoluut een plaatje. Het loopprofiel op de houten planken voorkomt dat u erop uitglijdt. Ook is het met vlonderplanken relatief eenvoudig om een terras te creëren. U maakt een goede ondergrond met een egaal zandbed, worteldoek en een tegelvloer. Met geïmpregneerde vloerbalken bouwt u dwarsbalken. Daar bovenop kunt u de vlonderplanken monteren. Het is aan te raden om een marge van één cm in acht te nemen zodat de planken de mogelijkheid hebben om te werken. Het terras wordt nóg mooier en wordt beter geventileerd door de hardhouten planken te laten verspringen.