Aantal minderjarige verdachten daal

19-03-2020, 08:01 |Van onze partner

Begin maart werd een winkel, gelegen aan het Sierplein in Amsterdam, overvallen. Bij het misdrijf dat ’s morgens plaatsvond, werd een wapen gebruikt. Gelukkig vielen er geen gewonden en de daders vluchtten zonder buit.

Verdachten minderjarig
Het ging om twee jongens die na de mislukte overval richting de Jacques Veltmanstraat vluchtten. De politie Amsterdam meldde op twitter dat verdachte 1 een skinny broek droeg met een zwarte hoodie. Verdachte 2 was tevens in het zwart gekleed en een stukje groter dan zijn medeverdachte. Wat schokkend is, is dat beide jongens waarschijnlijk minderjarig zijn. Hun leeftijd wordt geschat op 15 à 16 jaar. Hoewel men met enige regelmaat op het nieuws hoort over misdrijven die gepleegd worden door jongeren, vindt er sinds 2008 eigenlijk een heel positieve ommekeer plaats. Het aantal minderjarigen dat verdacht wordt van een misdrijf is de afgelopen jaren namelijk aanzienlijk gedaald.

Daling van 2,6 procent
Tussen 2008 en 2018 daalde het aantal verdachten van misdrijven met een leeftijd tussen 12-18 jaar met 2,6 procentpunt. Waar er in 2008 nog 3,9 procent verdacht werd, was dit aantal in 2018 volgens de statistieken van CBS geslonken tot 1,3 procent. Bij het analyseren van de gegevens werd opgemerkt dat de afname vooral groot is bij jongens met een leeftijd van 12-15 jaar. Er werd in datzelfde decennium namelijk een afname van 70 procent geconstateerd. Hoewel dezelfde tendens te zien is in andere Europese landen, lijkt de daling in Nederland extra sterk te zijn. Naar de reden is enkel te gissen. Wellicht is het een gevolg van de explosief gestegen hoeveelheid digitaal entertainment. Een haast onbeperkt aanbod van games, films en series houdt jongeren letterlijk van de straat en ook als we de prijzen van (mobiel) internet vergelijken met die van een decennium geleden, is te begrijpen dat dit voor jongeren zo aantrekkelijk is geworden.

Grootste problemen in Rotterdam en Den Haag
Toch zal de daling sommige gemeenten wellicht niet snel genoeg gaan. Rotterdam en Den Haag hadden in 2018 relatief gezien de meeste minderjarige verdachten. Zij moesten het doen met 1,6 procent. Ook Vlissingen, Almere en Lelystad hadden in verhouding met veel minderjarige verdachten te maken. In Amsterdam gaat het om een percentage van 1,4. Aangezien in stedelijke gebieden gemiddeld in verhouding het dubbele aantal verdachten werd geteld ten opzichte van niet-stedelijke gebieden, is een percentage van 1,4 in Amsterdam niet verbazingwekkend.

Aantal winkeldieven daalt relatief traag
Hoewel het natuurlijk goed nieuws is dat jeugdcriminaliteit af lijkt te nemen, gaat het aantal geregistreerde minderjarige winkeldieven relatief traag omlaag. Eén op de drie minderjarige verdachten kwam namelijk in beeld met betrekking tot een vermogensmisdrijf. Eén op de vijf had een geweldsdelict op zijn geweten. Hoewel de statistieken uitwijzen dat de jeugd zich tegenwoordig minder bezighoudt met criminaliteit, is er dus nog een hoop werk aan de winkel.