• PR

Ouderkerkers crowdfunden 1,5 miljoen binnen één dag

OUDERKERK Voor de realisatie van de krachtigste batterij van Nederland, de Rhino Batterij, is  1,5 miljoen euro in één dag opgehaald via Duurzaaminvesteren.nl. Maandag is de crowdfunding gestart door het Ouderkerkse bedrijf GIGA Storage.

Ruud Nijs van GIGA Storage legt uit dat de batterij van 12 megawatt de piekproductie van zon- en windparken gaat opvangen. Op dagen dat het hard waait en de zon schijnt kan het net het stroomaanbod niet aan. Dan moet men óf windmolens/ zonneparken uitschakelen, óf het net verzwaren met dikkere kabels en meer transformatoren.

INEFFICIËNT Beide maatregelen zijn inefficiënt; een zwaar net kost veel geld en is maar op een paar momenten per maand nodig. Windmolens en zonnevelden uitschakelen is zonde van de opgewekte energie. Daarom kunnen batterijen uitkomst bieden: je laadt de batterij bij piekproductie op met de overtollige stroom en geeft die stroom op rustiger momenten terug aan het net. Om dat voor elkaar te krijgen zijn wel grote batterijen nodig en moet de schakeling met een wind- of zonnepark slim worden geregeld. De batterij komt te staan op de locatie bij het testcentrum van de Wageningen University & Research te Lelystad, direct naast het windmolenpark Neushoorntocht. Aan het project is een subsidie toegekend van € 2.6 miljoen door de overheid.

CROWDFUNDING Binnen een dag, werd al 1.5 miljoen euro opgehaald via de crowdfunding door uitgifte van een obligatielening. Het doel is om 3,6 miljoen euro  op te halen. Lars Rupert van GIGA Storage geeft aan "Wij zijn zeer tevreden over deze start. Het geeft aan dat de Nederlandse investeerders ook geloven in energieopslag als de missende schakel in de energietransitie. Wij zijn dankbaar voor het vertrouwen dat in ons wordt gesteld."

Als u nog wil deelnemen aan de crowfunding dan is dit mogelijk tot 9 januari. Deelname is mogelijk vanaf 500 euro en de rente bedraagt 5% per jaar. Inschrijving is mogelijk via duurzaaminvesteren.nl.