• Naomi Heidinga

Zin om aan de slag de gaan

OUDER-AMSTEL Joyce Langenacker (47 jaar) is 19 december geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Ouder-Amstel. Ze komt uit Haarlem, waar ze eerst in de raad zat en later wethouder was.

Naomi Heidinga

Met haar installatie net voor de feestdagen zijn het bijzondere weken geweest. Ze ziet er naar uit om 'gewoon' aan de slag te gaan. Al gaven de afgelopen weken haar de tijd om rustig met de gemeente en haar inwoners kennis te maken. Zoals maandag tijdens de nieuwjaarsreceptie. Voor iedereen die daar niet bij was, hier een kans om nader kennis te maken met de nieuwe 'burgermoeder' van Ouder-Amstel.

"Misschien heb ik stiekem altijd burgemeester willen worden," aldus Langenacker. "Al heb ik ook andere functies vervuld. Ik heb steeds gedaan wat ik leuk vond. De politiek heeft me wel altijd getrokken. Zeventien jaar geleden, toen we in Haarlem gingen wonen, wilde ik ook zelf politiek actief worden. Ik ben begonnen als raadslid voor de PvdA. In 2014 werd ik geïnstalleerd als wethouder."Ze heeft inmiddels een groot netwerk opgebouwd in de Metropoolregio Amterdam. "Dat wil ik graag gebruiken om Ouder-Amstel op de kaart te zetten en de regio te versterken."

"Het ambt van burgemeester trekt me om verschillende redenen. In de eerste plaats omdat ik een groepsmens ben, ik vind het leuk om met een groep mensen iets te bereiken. Als burgemeester kan ik ervoor zorgen dat het college en de gemeenteraad goed functioneren. Zo kan ik de gemeenteraad ondersteunen in het voeren van debatten en het stellen van de juiste vragen, zodat we tot besluiten komen die de gemeente en haar inwoners ten goede komen."

"Daarnaast vind ik het contact met inwoners en ondernemers waardevol, ik ben een echt mensen-mens. Het gemeenschappelijk belang vind ik enorm belangrijk. Ik wil oog en oor hebben voor wat er speelt in de gemeente. Daarbij wil ik mensen met elkaar proberen te verbinden, zodat ideeën verder kunnen worden gebracht. Ik ben als burgemeester meer dan een klein onderdeel van het geheel."

In juli 2017 heeft Langenacker gesolliciteerd op de functie van burgemeester in Ouder-Amstel. Net als ruim veertig anderen. "Ik ga het gewoon proberen, dacht ik. Eerlijk gezegd gaf ik mezelf niet zoveel kans. Maar ik werd uitgenodigd voor een eerste gespreksronde en daarna voor een tweede. Vervolgens hoorde ik dat ik was voorgedragen door de gemeenteraad, maar ik wist niet of dat als eerste of tweede kandidaat was. Dat hoorde ik pas acht dagen later. Dat was een heel spannende periode. Een aanstelling als burgemeester heeft immers veel impact op het gezin: het betekent onder meer een verhuizing."

Het gezin verhuist van Haarlem-Noord naar Ouderkerk. "Op zich waren we als gezin klaar voor verandering, het is voor ons leuk om een nieuwe stap te maken. Onze oudste dochter heeft niet veel last van de verhuizing, zij is al het huis uit. De middelste zit op het CIOS in Haarlem, en zal daar ook naartoe blijven gaan. Voor onze jongste dochter heeft de verhuizing de meeste impact, zij gaat straks ook naar een andere school. Maar inmiddels is iedereen zo'n beetje aan het idee gewend." Ouder-Amstel is een maatje kleiner dan Haarlem, maar Langenacker ziet vooral ook voordelen in het wonen in een dorp. "Op zich heb je hier in Ouderkerk alles wat je nodig hebt. Hetzelfde geldt overigens voor Duivendrecht. De gemeenschapszin is hier in Ouder-Amstel groter dan in Haarlem, mensen kijken meer naar elkaar om. Bovendien ben je, als je wil, met twintig minuten fietsen bijvoorbeeld bij Bijlmer Arena voor een bezoek aan de Ziggo Dome of de film."

Dat komt mooi uit, want ze houdt van films en muziek. "Elk jaar ga ik een dag met een vriendin naar het filmfestival in Rotterdam. Ook bezoek ik de IDFA in Amsterdam. Daarnaast houd ik van muziek en lezen. Voor het laatste heb ik doorgaans niet zoveel tijd, maar dat probeer ik in de vakanties een beetje in te halen." Een andere liefde is Italië. "Ik heb een jaar in Bologna gestudeerd. Ik houd van de taal, de mensen en het eten. We gaan daarom geregeld naar Italië op vakantie," besluit ze.