• Van links naar recht Suzanne Sprooten, Leo Leenderts, Erna Leenders, Jeroen Bos en Eva van ‘t Schip.

    Stichting Zienderogen

Zienderogen naar Moldavië

OUDERKERK AAN DE AMSTEL Een team van Stichting Zienderogen is woensdag 15 mei in alle vroegte naar Moldavië afgereisd. Bepakt en bezakt met onderzoekspullen en nieuwe brilmonturen is het team van opticiens en optometristen, waaronder de Ouderkerkse Eva van 't Schip, vertrokken naar dit Oost-Europese land.

Stichting Zienderogen zet zich al tientallen jaren in voor zorg aan 'verre' ogen door middel van kleinschalige projecten, waarmee hulp wordt geboden aan de allerarmste blinden en slechtzienden. Hard nodig, want de problematiek is aanzienlijk: wereldwijd zijn er miljoenen mensen met een visuele beperking, variërend van slechtziend- tot blindheid. Extra schrijnend is het feit dat het overgrote deel van deze mensen onnodig visueel beperkt is; een bril kan het zicht al verbeteren. En dat is precies de reden waarom het team van Stichting Zienderogen naar Moldavië is vertrokken.

Moldavië is gelegen tussen Roemenië en Oekraïne, telt 3,5 miljoen inwoners en geldt als een van de armste landen in Europa. Het team gaat onderzoek doen en brillen verstrekken. Overigens zijn alle brilmonturen nieuw en worden ze samen met het brilrecept belangeloos gemaakt in Nederland door verschillende opticiens. Een van die deelnemende bedrijven is Groenhof Optiek in Amstelveen, waar Eva van 't Schip werkzaam is. In Moldavië wordt het team van Stichting Zienderogen ondersteund door het televisieprogramma 'Max Maakt Mogelijk' (Omroep Max), dat tolken en hotel regelt en er bovendien voor zorgt dat de brillen terecht komen bij de juiste mensen.