• Rene Koster

Wandel- en vaarseizoen Botshol opent 16 juni

OUDER-AMSTEL De poorten en hekken van natuurgebied Botshol zijn vanaf zondag 16 juni weer open. Dan is de sluiting in verband met het broedseizoen opgeheven en kan iedereen weer naar hartenlust genieten van dit bijzondere natuurgebied. Vanaf deze datum starten ook de vaarexcursies. Ontdek dit typische Hollandse laagveengebied met grote plassen, smalle slootjes, rietland en moerasbos. Zie de lepelaars overvliegen en hoor de aalscholvers kekkeren in hun nesten. bezoekers kunnen dit natuurgebied wandelend of via het water beleven.

Botshol is bij uitstek te verkennen via de vele plassen en slootjes. Tot en met eind augustus kunnen liefhebbers elke woensdagmiddag en zaterdagochtend meevaren met de vaarexcursies van Natuurmonumenten. De ontvangst is in de Zwarte schuur aan de Botsholsedijk, die onlangs is opgeknapt en is ingericht tot educatieve ontvangstruimte. Onder begeleiding van een gids varen de deelnemers door het gebied en wordt een veenmosrietlandje bezocht, waar, afhankelijk van de datum, zonnedauw en orchideeën aangetroffen kunnen worden.

Een vaarexcursie boeken kan via www.natuurmonumenten.nl/botshol en klik op 'Activiteiten'. Liever met een eigen groep door Botshol varen? Bespreek dan een groepsexcursie via 0294-268222.

Zelf varen kan ook. Huur een roeiboot bij verhuurders Verweij, Botsholsedijk 14, of Jansen, Botsholsedijk 3.

BOTSHOLROUTE Vanaf de Zwarte schuur aan de Botsholsedijk 30-32 in Waverveen start de Botsholroute van zo'n 12 kilometer. Het is een wandeling over brede legakkers, door uitgestrekte polders en over smalle dijkjes.