• Aangeleverd

VVD wint verkiezingen na nek-aan-nekrace met OAA

OUDER-AMSTEL De VVD is woensdag 21 maart de grootste partij geworden bij de gemeenteraadsverkiezingen in Ouder-Amstel. De liberalen bleven de lokale partij Ouder-Amstel Anders net voor. De VVD kreeg vier stemmen meer. Een nek-aan-nekrace dus die tot het laatste moment spannend bleef.

Rond 22.15 uur maakte de nieuwe burgemeester in Ouder-Amstel Joyce Langenacker de eerste uitslag bekend van stembureau De Aanbouw in Duivendrecht. Al snel volgden de uitslagen van stembureau 2 (Dorpshuis Duivendrecht), 3 (gemeentehuis)  en 4 (Jan Hekmanschool). Daarna werd het geduld van de politici op de proef gesteld. Een uur later, rond 23.30 uur kwam de uitslag binnen van het vijfde en laatste stembureau (Het Kofschip).

De VVD van lijsttrekker Barbara de Reijke kreeg in totaal 1138 stemmen. Vooral in Ouderkerk stemden veel inwoners op de VVD.

BEIDE PARTIJEN DRIE ZETELS De lokale partij van lijsttrekker Paulette Koek-Baks behaalde in totaal 1134 stemmen. Deze partij scoorde zowel in Ouderkerk als in Duivendrecht heel goed. Beide partijen krijgen nu drie zetels in de raad. De afgelopen vier jaar zaten beide partijen in de oppositie met allebei twee zetels.

EEN PLEK 3 VOOR HET CDA Het CDA, vier jaar geleden nog de grootste partij, moet genoegen nemen met plek 3. In totaal stemden 1060 burgers op de Christen-democraten. Vier jaar geleden waren dat er nog 1329.

D66 WORDT VIERDE PARTIJ D66 van lijsttrekker en huidig wethouder Marian van der Weele heeft deze gemeenteraadsverkiezingen ook wat moeten inleveren. In 2014 stemden 1295 bewoners op de democraten. Woensdag waren dat er 1021. D66 wordt met dit aantal de vierde partij.

GROEN LINKS VIJFDE PARTIJ GroenLinks, die in veel (grote) gemeentes in Nederland zeer goed scoorde, is in Ouder-Amstel de vijfde partij geworden.

De partij van wethouder Jacqueline de Maa maakt wel een sprongetje ten opzichte van vier jaar geleden. In 2014 stemden 640 inwoners op de partij, dit keer waren dat er 924.

Mocht GroenLinks net als de afgelopen vier jaar plaatsnemen in de coalitie, dan wordt de jonge Axel Boomgaars de wethouder.

Hij neemt het stokje over van Jacqueline de Maa, die onlangs aankondigde niet nog vier jaar verder te willen.

Boomgaars heeft geen ervaring als wethouder. Hij is wel vanaf 2010 raadslid voor GroenLinks geweest in Amstelveen

.

WINST NATUURLIJK BELANG De tweede lokale partij in Ouder-Amstel, Natuurlijk Belang, heeft net als Ouder-Amstel Anders ook winst geboekt.

Zij gaan van een naar twee zetels. Natuurlijk Belang van lijsttrekker Allan Blom behaalde 667 stemmen en is daarmee de zesde partij geworden.

DIEPTEPUNT De PvdA was woensdag de grote verliezer. 540 inwoners stemden op de partij en daarmee heeft de Partij van de Arbeid de komende vier jaar slechts één zetel in de raad. ,,Een dieptepunt," gaf PvdA'er Jan Alberts woensdag toe.

OPKOMSTPERCENTAGE De opkomstpercentage in Ouder-Amstel was dit keer weer hoog.

Bijna 63 procent van de stemgerechtigden brachten hun stem uit. Landelijk was de opkomst 55 procent. De opkomst was landelijk gezien het hoogst in Schiermonnikoog: 82,5 procent en het laagst in Helmond: 42,1 procent.