• Enkele van de 28.000 graven op Beth Haim

    Marion Kiewik

Vrijwilligersdagen op begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk

OUDERKERK Op de Portugees-Israëlietische begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk vonden op 13 maart en vandaag (woensdag) vrijwilligersdagen plaats. Vorige week is er ondanks de regen met een grote groep vrijwilligers heel veel werk verzet. Vandaag was het beter weer en gingen opnieuw vrijwilligers aan de slag. De volgende twee vrijwilligersdagen zijn op woensdag 10 april en woensdag 17 april en belangstellenden kunnen zich aanmelden.

Beth Haim is een Rijksmonument uit 1614 met monumentale marmeren zerken midden in het dorp. De zerken vertellen de rijke en bewogen geschiedenis van de Portugese Joden die zich begin 17de eeuw in ons land vestigden.

Op de vrijwilligersdagen zijn liefhebbers welkom om een dag, een ochtend, een middag of een paar uur onder begeleiding te helpen met het onderhoud op deze bijzondere plek. Alle hulp is welkom omdat de financiering van het jaarlijks onderhoud van het 4 ha grote terrein een punt van zorg is. De begraafplaats zorgt voor gereedschap en materiaal en omstreeks 13.00 uur staat er een kosjere lunch klaar in het Vegahuis.

Taken waar vrijwiligers uit kunnen kiezen zijn: schoonmaken zerken, maaien strook langs de sloot Julianalaan, uitdiepen van greppels op de begraafplaats, takken verzamelen en verwerken in houtrillen, onkruid vrijmaken van de haagvoet, schoonmaken van de zichtas op zerkenveld, stamschot verwijderen van knotbomen, Hedera verwijderen uit bomen, onkruid vrijmaken van klinkerverharding en schoonmaken van banken, trappen, hekken, poorten, bruggen, vlonders en het oorlogsmonument

Aangeraden wordt om regenlaarzen of stevige schoenen aan te trekken, want het terrein kan hier en daar drassig zijn. Het wordt op prisj gesteld als de mannen hun hoofd bedekken bijvoorbeeld met een pet of muts.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden met vermelding van de tijd dat zij denken te komen (vooral voor de lunch is at handig). Aanmelden kan via info@bethhaim.nl Vrijwilligers zijn welkom van 08.30 uur tot zonsondergang. De ingang ligt aan Kerkstraat 10.