• Gert Jan Baerents in de kantine van het Dorpshuis - waar de voorzitter avonden als manusje-van-alles fungeert.

    Naomi Heidinga

Vrijwilliger van het jaar Gert Jan Baerents: 'Een club maken doe je niet alleen'

DUIVENDRECHT Gert Jan Baerents is voorzitter van CTO'70 Volleybal uit Duivendrecht. Hij steekt veel tijd in zijn club. Vanwege een blessure staat hij noodgedwongen al een tijdje aan kant. Gert Jan is onlangs verkozen tot volleybalvrijwilliger van het jaar. Een prachtige titel, maar wat houdt het eigenlijk in?

Naomi Heidinga

Dat is ook wat Walter Schaap van hem wil weten. Wat de titel precies inhoudt, daar moet Gert Jan het antwoord echter schuldig op blijven. Of hij straks lintjes moet doorknippen als ambassadeur van de sport? Hij verwacht van niet.

Het is vrijdagavond, er wordt getraind in het Dorpshuis in Duivendrecht. Nu is de jeugd aan de beurt, en omdat het de laatste binnentraining is, is deze extra feestelijk met lasergamen en bubble voetbal. Hij is moe, waarschuwt hij bij voorbaat. "Het was een drukke week, en gister heb ik te lang doorgewerkt." Hij werkt voor de Hogeschool Amsterdam en coördineert de verhuizing van een van de faculteiten. "Dat doen ze tijdens het schooljaar – gekkenwerk, maar het gaat lukken." Tijdens het interview wordt hij meermaals gestoord door leden van de vereniging. Zijn er snoepjes gehaald of bloemen voor de kampioenen van dit seizoen? Zijn de shirts voor volgend jaar al klaar? Waar is de sleutel van de koelkast – voor een meisje dat een arm of bal op haar oog heeft gehad.

Wat een eer, volleybalvrijwilliger van het jaar..

"Ja, dat klopt. Al is de uitverkiezing natuurlijk belachelijk. Een club maken doe je niet in je eentje. Daar heb je anderen voor nodig. Daarom heb ik direct de Nevobo (de Nederlandse Volleybal Bond) aangegeven in het telefoongesprek dat ik de prijs: een verwenweekend naar het EK Volleybal, zal weigeren. Ik heb tegen de organisatie gezegd dat ik in plaats daarvan graag vrijkaarten voor onze vrijwilligers wilde voor het EK. Dat is geregeld. Ik heb twintig vrijkaarten gekregen voor het EK in Rotterdam. We gaan 14 september kijken naar de wedstrijd van Oranje tegen Oekraïne. Qua outfit hoeven we niet ons best te doen: onze shirts zijn namelijk oranje. We laten daar zeker van ons horen: een feestje bouwen kunnen we namelijk heel goed."

Wat doe je voor de vereniging?

"Naast voorzitter ben ik scheidsrechter, toernooiorganisator en materiaalman. Ook organiseer ik samen met anderen het Snerttoernooi. Al jaren een traditie van CTO'70: In januari 2020 organiseren we het voor de 43ste keer."

Hebben jullie veel vrijwilligers?

"Er is een vaste groep mensen heel actief. Een groot aantal dames van het tweede damesteam traint bijvoorbeeld de jeugd. Dat is heel leuk om te zien. Een een aantal seniorenleden zet zich in als scheidsrechter. We zouden echter meer vrijwilligers kunnen gebruiken, om de taken nog wat meer te verdelen. Nu komt het vaak op dezelfde mensen neer."

Is de sport populair in Duivendrecht?

"We hebben zo'n honderd tot honderdtwintig leden. Zestig procent daarvan is senior, veertig procent is jeugd. Het aandeel jeugd is in relatief korte tijd fors gegroeid. Een paar jaar geleden hadden we niet meer dan zo'n vijftien jeugdleden. Dat aantal is nu verdubbeld. Overigens zijn nieuwe leden altijd welkom! Zeker bij de seniorenteams kunnen we nog dames en heren gebruiken om de teams net iets voller te krijgen."

Waarom ben je voorzitter geworden?

"Daar ben ik voor gevraagd. Ik heb wel even getwijfeld voor ik het voorzitterschap accepteerde: ik was destijds actief voor de PvdA als raadslid. Ik wilde geen belangenverstrengeling. Binnen de fractie is toen afgesproken dat ik niet meer het woord zou voeren over sport en ik gaf alleen mijn mening over het sportbeleid als die werd gevraagd tijdens fractievergaderingen. Voordeel voor de club is dat ik dankzij die politieke ervaring goed weet hoe de gemeente in elkaar zit en hoe zaken werken."

Wat kan er beter wat betreft het sportbeleid?

"We hebben geen financiële afhankelijkheid van de gemeente, krijgen geen subsidie. We betalen wel huur aan de gemeente, voor het gebruik van de zalen in het Dorpshuis. De huur is hoger dan bijvoorbeeld in Amsterdam, terwijl we vanuit Duivendrecht wel met de clubs in die regio moeten concurreren. Wat mij betreft gaan de huren voor de accommodaties omlaag. De gemeente wil immers dat mensen meer gaan bewegen - als je de borden mag geloven die bij de dorpsgrenzen staan. Door het verlagen van de huur kunnen wij meer uren afnemen en meer sportonderwijs aanbieden. Ook zou de sportvloer van het Dorpshuis wel vervangen mogen worden. De vloer ligt er al 43 jaar en heeft eind jaren tachtig een nieuwe toplaag gekregen. De vloer is na zoveel jaar toch echt wel op."

[Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?}

"Paul Cramer, jeugd voorzitter van vv CTO'70 en jarenlang een drijvende kracht achter de jeugdraad. Toen ik op mijn dertiende in het dorp kwam wonen was hij al betrokken bij de jeugd en dat is hij nu nog steeds. Ik vraag me af waarom hij dat al zolang doet."