• GFT

    ANP Foto

Vragen Natuurlijk Belang over folder GFT-container

OUDER-AMSTEL De gemeenteraadsfractie van Natuurlijk Belang heeft schriftelijke vragen aan wethouder Axel Boomgaars (Afval) gesteld over de folder die de gemeente heeft verspreid over uitgifte van GFT-kliko's. De partij benadrukt daarbij voorstander van een goede afvalscheiding te zijn, omdat afval als grondstof waardevol is. Maar Natuurlijk Belang betreurt het dat in de folder de keuze ontbrak om de GFT-container te weigeren. Volgens de partij had oud-wethouder Jacqueline de Maa dat eerder wel beloofd.

'Tot onze grote verbazing staat in de folder onvoldoende informatie over keuzevrijheid, bijvoorbeeld over het kunnen weigeren van de container. Ook wordt niet gevraagd waar inwoners behoefte aan hebben bij de GFT-inzameling (maatwerk). Ook is niets opgenomen over bovenwoningen waar er heel veel van zijn in onze gemeente (bovenwoningen zijn geen hoogbouwwoningen). Denk hierbij aan woningen die bijvoorbeeld geen tuin en/of balkon en/of lift hebben. En dus geen ('kleine' 140L) container kunnen plaatsen in hun woning en/of niet de trap op/en af kunnen krijgen,' aldus de lokale partij in de toelichting op de vragen aan de wethouder. 'Als fractie van Natuurlijk Belang hebben wij in meerdere commissies aandacht gevraagd voor het kunnen weigeren van de container en maatwerkinzameling van GFT-inzameling bepleit.''

Natuurlijk Belang wil onder meer van het college weten wat de reden is dat deze aspecten niet zijn opgenomen in de folder er er geen informatie is opgenomen op de website van Ouder-Amstel of op de gemeentepagina's in het Weekblad van Ouder-Amstel. 'En wat de reden is dat vele grondgebonden woningen nog steeds geen folder hebben ontvangen? Kan het college aangeven hoe zij het verschil ziet tussen bovenwoningen en hoogbouwwoningen? Is het college het eens met de fractie van Natuurlijk Belang dat de huidige implementatie van GFT inzameling een gemiste kans is,' aldus de raadsfractie in de vragen aan de wethouder.