• Naomi Heidinga

Vijftig jaar fietsen van De Haan

De Haan Wielersport is een begrip in Ouderkerk. Zaterdag 25 november werd het 50-jarig jubileum gevierd. "Mijn ouders hebben 25 november 1967 de winkel geopend, drie dagen na hun trouwen. Dat was in een ander pand, verderop in de Dorpsstraat," aldus Roel de Haan. In 2002 nam hij de zaak over. Samen met zijn vrouw Sandra en acht andere medewerkers runt hij de winkel en werkplaats. De nieuwe generatie dient zich al aan: zoon Mick wil de zaak in de toekomst overnemen.

"De eerste winkel was aan de Dorpstraat 40. In dat huis ben ik geboren," aldus Roel. "Samen met mijn twee broers groeide ik er op. Ik was altijd in de winkel te vinden, de werkplaats was mijn speelplek. Mijn broers hadden dat minder. Het lag daarom voor de hand dat ik de zaak zou overnemen."

"Mijn vader is opgegroeid op de boerderij. Daar was hij al met brommers bezig en maakte hij van twee fietsen, één fiets. Na de LTS ging hij in Amsterdam bij een fietsenzaak werken. Maar, eigenwijs als hij was, dacht hij het zelf ook te kunnen. In Ouderkerk opende hij een winkel met fietsen en bromfietsen. Hij stond in de werkplaats, en mijn moeder in de winkel. In 1980 is de winkel naar onze huidige locatie verhuisd."

"In de jaren tachtig hebben we 'wielersport' aan onze naam toegevoegd. Die naam zet mensen wel eens op het verkeerde been. Ze denken dat we alleen racefietsen hebben. Dat is niet zo, we hebben juist een heel breed assortiment. Van kinderfietsen tot mountainbikes, racefietsen, hybride en elektrische fietsen. Ook hebben we een aanbod van tweedehands fietsen, fietskleding, helmen en fietsaccessoires. In de tijd van mijn ouders had je maar een beperkt aantal soorten fietsen en kon je hooguit kiezen uit twee kleuren."

In de loop der jaren is de winkel daarom uitgebreid. "Juist omdat het segment van recreatieve fietsen steeds groter werd, hebben we op een gegeven moment ervoor gekozen om te stoppen met brommers. Het publiek voor brommers en recreatieve fietsen verschilt nogal."

Sandra vindt de afwisseling het leukste onderdeel van het vak. Ze werkt sinds 1992 in het bedrijf. "Ik begon als administratieve hulp. Op een gegeven moment kwam er steeds meer bij kijken en werd dat te veel. Nu sta ik in de winkel. Fietskleding, dat is mijn project. De vrijheid als eigen baas bevalt me prima. Al betekent het ook veel verantwoordelijkheid: voor de mensen die we in dienst hebben, maar ook voor ons gezin."

"Ik vind alles leuk, dat is tegelijkertijd mijn valkuil," aldus Roel. "Het mooiste is toch wanneer de klant tevreden de deur uit gaat. Als ondernemer komt er tegenwoordig wel extra werk op je af. Het bijhouden van de site bijvoorbeeld, en berichten plaatsen op social media. Ik ben niet zo goed in delegeren, dus vaak doe ik het zelf," lacht Roel. "Dan ben je in de avonduren vaak ook nog bezig met je bedrijf."

Veel fietshandelaren zien internet als een bedreiging. "Mensen worden aan meer prikkels blootgestaan dan vroeger. Het is nu lastiger om klanten aan je te binden dan voorheen. Vroeger had je geen keuze, je moest wel naar een fietsenwinkel. Ik geloof toch dat onze zaak toekomst heeft. We onderscheiden ons met service. We geven mensen eerlijk advies. Is er een probleem, dan lossen we het op. Bovendien is het belangrijk om een fiets uit te proberen, voor je 'm koopt."

www.dehaanwielersport.nl.

Naomi Heidinga