• Naomi Heidinga

Verwie Wonen en Slapen 50 jaar

OUDER-AMSTEL Verwie Wonen en Slapen in Ouderkerk viert 27 oktober het vijftig jarig bestaan. De klant kan bij Verwie terecht voor de complete woninginrichting: van tapijt tot gordijn en van zonwering tot kast op maat.

Het begint in 1967, wanneer Rien Verlaan en zijn compagnon Jan Wielinga het bedrijf starten aan de Amstelzijde 29. "Ze waren collega's en werkten al jaren samen in Ouderkerk," vertelt Tiny, vrouw van Rien. "Ze wilden samen een eigen bedrijf starten. Aanvankelijk was het de bedoeling dat ze dit in Amstelveen zouden doen. Ze hadden zelfs al een pand op het oog. Maar dat ging niet door. Daarom gingen ze van start in ons woonhuis aan de Amstelzijde."

"De winkel was al snel te klein. Het huis stond vol, op de slaapkamer stonden bedden voor de verkoop." Een jaar later gaat Verwie over de brug. Het winkelpand aan de Hogereinde Zuid staat leeg en Verwie trekt erin. De eerste jaren is het een kleine winkel van slechts acht bij acht meter, met daaronder een kelder.

NIEUW ZEELAND Zes jaar na de start van het bedrijf vertrekt familie Wielinga naar Nieuw-Zeeland. De familie Verlaan zou eveneens emigreren, maar dat ging niet door. Een zware tijd breekt aan. Er bestaan twijfels: moet de winkel worden voortgezet of niet? Uiteindelijk kiezen ze ervoor om door te gaan.

In 1982 komt Hans in het bedrijf, tien jaar later volgt zijn vrouw Yvonne. Hogereinde Zuid 25 kan worden aangekocht en daarmee ontstaat de mogelijkheid tot uitbreiding.

ONDER EEN DAK Alle activiteiten komen onder één dak. Dat betekent dat niet langer een aparte ruimte hoeft te worden gehuurd aan de Achterdijk voor de verkoop van meubels.

Het succes van Verwie heeft het bedrijf mede te danken aan de trouwe medewerkers. Het echtpaar Ruud en Ria v.d. Star heeft zich jarenlang ingezet voor de zaak.

Ook heeft het bedrijf lang een eigen coupeuse voor de gordijnen gehad, mevrouw de Graaf.

Het werk is door de jaren heen veranderd. "Vroeger werkten we meer vanuit voorraad," aldus Hans. "Vijfentwintig jaar geleden hadden we zestien rollen tapijt aan de muur hangen," aldus Yvonne. Tegenwoordig is dat anders. "Bijna alles is maatwerk. Het maakt mij niet uit welke kleur tapijt je wilt: ik moet toch alles bestellen," vertelt Hans. "De levertijden zijn kort, dus wat dat betreft maakt het niet uit. Geen rekening hoeven houden met je voorraad betekent ook dat je objectief advies kan geven."

In 2003 zijn Rien en Tiny met pensioen gegaan, Rien is in 2010 overleden.

Yvonne staat in de winkel, samen met medewerker Yvonne van Zijl. De derde generatie dient zich aan: zoon Jordy wil later de zaak overnemen van zijn vader. Hij doet samen met zijn vader de klussen, zoals tapijten leggen of zonwering aanbrengen. "Ik wil het vak leren van mijn vader. Hij is een echte vakman," aldus Jordy.

"Tapijt spannen we nog op latjes," vult zijn vader aan. "Dit geeft het meeste comfort en heeft als bijkomend voordeel dat de ondervloer hergebruikt kan worden."

Het jubileum wordt gevierd met een kortingsactie.

Meer informatie: www.verwie.nl.