• Kaylee werkt nog niet zo lang bij de Plus in Duivendrecht. Ze spaart voor het halen van haar rijbewijs.

    Naomi Heidinga

Vakantiewerk: Kaylee wil advocate worden

Naomi Heidinga

De vakantie is in volle gang. Inwoners hebben Ouder-Amstel achter zich gelaten, op weg naar zonnige oorden. De lokale economie wordt draaiende gehouden door vakantiekrachten. Deze week: Kaylee Mang, vakkenvuller bij Plus Wagner.

'Ik wil opkomen voor mensen zonder stem'

Kaylee werkt nog maar net bij de Plus. "Dit is mijn tweede week." Ze is vijftien. "Maar nog deze maand word ik zestien." Dit is niet haar eerste baantje. "Hiervoor werkte ik aan de overkant, bij de Kruidvat." Dit lijkt haar leuker. "Toen ik hier pas kwam wonen, ik was toen veertien, wilde ik al hier werken. Ik heb zelfs gesolliciteerd. Toen was ik echter nog te jong." Dit jaar heeft ze opnieuw haar kans gegrepen. En met succes. "Ik ben aangenomen als vakkenvuller. Als ik zestien ben, mag ik achter de kassa. Maar ik weet nog niet of ik dat doe. Ik vind het vullen met andere jongeren heel gezellig. Misschien kan ik beide combineren."

JONGEREN "In de supermarkt werken veel jongeren. Dat verbaasde me toen ik vorige week hier begon. Bij de Kruidvat was dat niet zo. Daar moest ik vaak vroeg beginnen: op zaterdag om 8.30 uur. Dan stond ik in mijn eentje te vullen. In je eentje gaat de tijd niet zo snel. Hier is dat anders. Ik mag 's middags beginnen, en er zijn veel meer mensen. Tot mijn verbazing blijken zij meestal in Duivendrecht te wonen. Ik had ze nog nooit gezien, ben ze tot dusver nergens tegengekomen. Dankzij dit werk leer ik dus nieuwe mensen kennen. Leuk is ook dat het heel uiteenlopende mensen zijn, met verschillende achtergronden. Laatst sprak ik een collega, een meisje dat uit Syrië is gevlucht. Elke keer als er een vliegtuig overkomt, schrikt ze een beetje en moet ze even kijken."

SFEER Niet alleen zijn er meer jongeren bij de supermarkt, ook de sfeer is anders. "Als iemand iets uitlegt, wordt dit op een rustige manier gedaan. Wanneer je iets niet goed hebt gedaan, zijn ze hier relaxed. Ze vertellen gewoon wat er niet goed is."

SPIEGELEN Het minst leuke aan het werk vindt ze spiegelen. "Dan moet je op een kratje staan en alles naar voren halen. Dat is saai." Heeft ze in de korte tijd bij de super al bijzondere dingen meegemaakt? "Mensen stellen vaak vragen over dingen die ze niet kunnen vinden. Soms ga je uiteindelijk het hele lijstje van iemand af. Laatst stond ik te spiegelen toen ik opeens werd aangesproken door een man. Hij wilde weten welke datum het was. Hij stond zo dichtbij, ik schrok me dood."

BIJSPRINGEN Kaylee is de oudste thuis. "Ik heb een zusje en een broertje, zij zijn veel jonger dan ik. Ik was er vroeg bij of zij zijn nakomelingetjes. Het is heel gezellig, al is het met leren weleens lastig. Ik ga naar bieb om te leren of ik wacht tot ze slapen. Dat laatste betekent dat ik soms tot laat aan het leren ben." Met zo'n jong broertje en zusje moet ze thuis geregeld bijspringen.

ONAFHANKELIJK Ze heeft een bijbaantje omdat ze onafhankelijk wil zijn. "Ik wil zelf geld verdienen, zodat ik mijn ouders niet om een bijdrage hoef te vragen. Ik spaar voor het halen van mijn rijbewijs. Daar wil ik op mijn zeventiende mee beginnen."

ADVOCATE Wat betreft de toekomst heeft ze een duidelijk doel voor ogen. "Ik moet nog één jaar op school. Daarna wil ik de opleiding tot juridisch medewerker volgen. Uiteindelijk wil ik advocate worden. Op die manier hoop ik te kunnen opkomen voor mensen zonder stem. Ik denk dat het bij me past, ik houd ervan om mensen te helpen. Wanneer op school iets gebeurt waar we als leerlingen het niet mee eens zijn, word ik door andere leerlingen voorgedragen om naar de directeur te gaan. Ze vinden dat ik problemen goed kan verwoorden."

LASTIG "Ik haal op school altijd goede cijfers. Ik zit echter in een moeilijke klas. Sommige leraren willen mijn klas niet meer lesgeven omdat we te druk zijn. Vooral bij wiskunde is dat lastig – daar ben ik niet zo goed in. Dat red ik niet met thuis studeren, daar heb ik uitleg voor nodig. Soms is dat weleens lastig. Als mijn klasgenoten druk zijn, zeg ik daar wat van. 'Jij haalt toch altijd goede cijfers' krijg ik dan terug."

GELOOF Ze ziet haar toekomst positief tegemoet. "Ik maak me alleen zorgen over mijn haar. Dat klinkt raar misschien, maar als advocate is het belangrijk om er goed uit te zien." Het geloof speelt een belangrijke rol in haar leven. "We zijn een christelijke familie, gaan op zondag naar de kerk." Gelukkig hoeft ze daarvoor niet vroeg op te staan. "De kerkdienst begint pas om 16 uur."

BOEK Hobby's zijn zingen (ze zingt in het kerkkoor) en lezen. "Ik heb een app voor kinderen die zelf boeken schrijven. Zelf heb ik het ook geprobeerd, maar ik had tot dusver geen inspiratie." Wellicht gaat dat nog komen. Een boek over de avonturen in de supermarkt bijvoorbeeld. Of het behalen van haar doelen.