• Joey werkt al vier jaar voor de Plus in Duivendrecht.

    Naomi Heidinga

Vakantiekracht: 'Familie is heel [belangrijk]'

Naomi Heidinga

Het is vakantie. Veel inwoners hebben Ouder-Amstel achter zich gelaten, op weg naar zonnige oorden. De lokale economie blijft draaien dankzij de vakantiekrachten. Deze week: Joey Rond, vakkenvuller bij Plus Wagner.

Joey werkt al vier jaar voor de Plus in Duivendrecht. Hij is begonnen als vakkenvuller. Dat is hij nog steeds, hij werkt vaak op houdbaar of bij de zuivel. Daarnaast krijgt hij krijgt steeds meer verantwoordelijkheden. "Ik moet mensen aansturen en helpen bij bestellingen."

AARDIG Hij vindt het werk leuk om te doen, al is het geen 'topbaan'. "Ik ken de mensen die hier werken, ook buiten het werk." Na werktijd wordt er geregeld met collega's een biertje gedronken. "De baas, Rob Wagner, is heel relaxed, het is een aardige man. Hij vertelt het wanneer je iets niet goed doet, maar zit niet de hele tijd op je vingers te kijken, het is geen muggenzifter. Je moet het heel bont maken, wil hij je ontslaan."

DORP Hij kent ook veel klanten. "Duivendrecht is een klein dorp. De mensen zijn hier vriendelijk en de verdiensten zijn goed. Voor mij is het tenminste genoeg." Hij draait zomers meer uren. "Ik vind het niet erg om zomers extra te werken. Helemaal niet wanneer ik aan het einde van de maand mijn loonstrookje zie. Al is in de zomer wel saaier, omdat veel collega's op vakantie zijn."

OVERVAL In de jaren dat hij nu bij de Plus werkt, heeft hij twee keer een overval meegemaakt. "De eerste keer was na sluitingstijd, toen kwamen ze met behulp van een hamer door een raam naar binnen. De tweede keer was heftiger. De overvallers kwamen net voor sluitingstijd de winkel in. Een caissière kreeg een pistool tegen haar hoofd en een collega een mes op de keel. Beide keren heb ik het niet echt meegekregen, ik zat op het kantoor. Na een dergelijke gebeurtenis krijgt iedereen slachtofferhulp aangeboden. Ik had dat niet nodig. De eerste tijd na zo'n voorval ben je extra alert op vreemde dingen."

BERLIJN De afgelopen maanden heeft hij niet voor de Plus gewerkt. "Ik heb vier maanden in Berlijn gestudeerd. Ik studeer Duitse taal en cultuur." Hij heeft z'n Duits flink bijgespijkerd. "Ik spreek de taal nu bijna vloeiend."

UITGAAN Hij heeft genoten van de tijd in Berlijn. "Het is een prachtige stad, een stad met contrasten. De binnenstad is oud en heeft veel historie, de buitenwijken zijn veel moderner. Het is een mooie clash tussen oud en modern. De stad lijkt op Amsterdam qua mengeling van culturen. Ook voor jongeren is Berlijn leuk: je kunt er geweldig uitgaan."

GEK Joey wil de kennis van het Duits en de Duitse cultuur straks combineren met economie en bedrijfskunde. "Ik wil later iets doen in de handelsrelatie tussen Duitsland en Nederland. Wat precies weet ik nog niet." De Duitse taal is niet echt populair onder Nederlandse jongeren. "Ik werd voor gek verklaard toen ik vertelde dat ik Duits ging studeren. Maar ik denk dat het een slimme keuze is. Nederland en Duitsland zijn elkaars belangrijkste handelspartners. Er is steeds meer vraag in de markt naar mensen die de Duitse taal beheersen."

WERKEN Zijn leven bestaat op dit moment vooral uit werken. "Normaal gesproken draait mijn leven om leren, werken en mijn familie, die is erg belangrijk voor me. Ik woon nog thuis, ben enigst kind. Maar ik heb een goede band met mijn neefjes en nichtjes. Twee neefjes, een tweeling, wonen hier in Duivendrecht, net als een nichtje. Ze zijn als broertjes en een zusje voor me. Ik ben het oudste kleinkind."

VOETBAL Na de zomer gaat hij het voetballen weer op pakken. "Voorheen speelde ik bij CTO in Duivendrecht. Nu ga ik spelen voor WV-HEDW in Amsterdam-Oost." Deze club is ontstaan door een samenvoeging van verschillende clubs: Wilhelmina Vooruit, Hortus en Eendracht Doet Winnen. "Ik ga er spelen met een vriendenteam. Ik ben heel fanatiek, maar voor een aantal vrienden gaat het wellicht meer om de derde helft. Dat maakt niet uit, het gaat om de gezelligheid." Daarnaast gaat hij graag uit. "Maar wie niet, van mijn leeftijd?"

MASTER Hij ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. In september begint hij aan zijn laatste studiejaar. "Dit jaar kan ik mijn bachelor halen. Daarna wil ik doorgaan voor een master." Hij heeft zijn zinnen gezet op de master Duits-Nederlandse handelsrelaties, die wordt gegeven aan de Universiteit van Amsterdam. Voorlopig blijft hij bij zijn ouders wonen. "Dat bevalt me goed. Van mijn ouders hoef ik nog niet weg." Natuurlijk zou hij best op zich zelf willen wonen. "Woonruimte vinden is echter niet zo makkelijk. De woningprijzen en huren zijn erg hoog in deze omgeving. Ik wil niet mijn hele leven in Duivendrecht wonen, maar wil wel binnen de agglomeratie Amsterdam blijven."