• Ron Blaauw is culinair ondernemer en heeft meerdere restaurants, waaronder in Ouderkerk.

    Kiyomi Yui

Terug in Ouderkerk

Naomi Heidinga

Ron Blaauw is culinair ondernemer. Hij heeft verschillende restaurants, onder meer in Amsterdam. Na jaren van afwezigheid, opende hij in 2016 Ron Gastrobar Indonesia aan de Amstelzijde. Daarmee is hij terug op de plek waar het ooit begon.

'Dit is mijn nieuwe geboorteplek, hier voel ik me thuis'

Arnout van den Busken vraagt hem: wat is jouw band met Ouderkerk? "Mijn band met Ouderkerk is heel sterk. Het is mijn nieuwe geboorteplek, hier voel ik me thuis. In 1995 begon het allemaal, als chefkok in 't Jagershuis. Ik voelde me direct hier welkom. Helemaal toen we voor ons zelf begonnen, in 1999. We zijn gelijk opgenomen in het dorp."

Toch ben je jaren weggeweest. Waarom?

"Op een gegeven moment, toen we twee sterren hadden, voelde ik dat het klaar was. We waren zo gegroeid dat we klem zaten. Uitbreiden was niet meer mogelijk. Het was tijd voor de overstap naar Amsterdam."

Sinds 2016 ben je terug. Je kon het niet laten?

"Het kwam op ons pad. Dan ga je kijken: heeft het kans van slagen? We hebben bijvoorbeeld gekeken naar Loetje. Dat is succesvol, maar waar ligt dat aan? Loetje heeft een eigen stijl, je weet waar je naartoe gaat en wat je kunt verwachten. Een sterke formule. Zoiets wilden wij ook, een heel eigen stijl neerzetten, maar dan wel met een andere keuken. Zo kwamen we op het idee om een Indonesisch restaurant te beginnen. Deze keuken is een beetje in de vergetelheid geraakt; we wilden het nieuw leven in blazen met frisse, smakelijke en moderne gerechten."

Hoe is het om een restaurant te hebben in je woonplaats?

"Dat is bijzonder, al weet je dat alle ogen op je zijn gericht. Je wordt direct door mensen aangesproken over hun ervaring, of die nu goed of slecht is geweest. Ook willen mensen bij ons reserveren. Vooral Carla heeft daar mee te maken, ik word minder snel aangesproken. Met Ron Gastrobar Indonesia wilden we een restaurant neerzetten met een echte dorpsfunctie. Waar je na het ophalen van de kinderen bij voetbal of dansles, snel, simpel en smakelijk kunt eten. We merken dat we in die opzet zijn geslaagd. Veel dorpsgenoten komen regelmatig bij ons eten."

Je bent culinair ondernemer. Wat houdt dit in?

"Ik ben als chef-kok nog steeds dagelijks bezig met gerechten. Maar het team is groter geworden. Ik sta er middenin, maar stuur meer aan in plaats van zelf in de keuken te staan. Ook in de tijd van het twee sterrenrestaurant deden we het samen, als team. Het is nooit de grote Ron Blaauw show geweest. Al ontkom je er soms niet aan, omdat mensen graag willen dat je met ze praat of voor ze kookt. Ik ben altijd een soort coach geweest, heb mensen opgeleid. Het is mooi om te zien hoe mensen dan hun verantwoordelijkheid nemen. Of hoe ze doorgroeien en hun eigen pad kiezen. Zoals bijvoorbeeld Jaimie van Heije in Ouderkerk en Stefan van Sprang van restaurant Aan de Poel in Amstelveen."

Je adviseert andere ondernemers en verzorgt lezingen. Daarin praat je ook over valkuilen. Wat is een leermoment geweest?

"Een grote valkuil is het samenwerken met andere ondernemers in een horecagroep geweest. Dat ging niet goed, onder meer door de crisis. Bovendien kwam ik erachter dat ik niet goed ben in samenwerken. Ik ben erg eigenwijs, word moe van allerlei verschillende meningen en opvattingen. Dat is een gegeven, ik zie het niet als iets negatiefs. Soms moet je twee stappen terugdoen om weer vooruit te kunnen. Dat hoort bij het ondernemen."

Welke keuken vind je het meest uitdagend?

"De goede keuken – het heeft niet te maken met het soort, het gaat erom dat er liefde en passie in zit. Dat de mensen je als gast willen verwennen. Het draait niet alleen om het eten, maar ook om het gastheerschap, de bediening, het koude rosétje en de parasol op het terras."

Welke ingrediënten mag je niet combineren?

"Vlees of kaas met ananas. Pizza Hawaii is niet aan mij besteed, net zo min als zuurkool met ananas. Ananas is lekker met slagroom."

Aan wie wil je het gesprek doorgeven?

"Gerard van der Vall. Hij is kok bij Loetje en hij begeleidt 'de Vosjes' bij hun eerste stappen op het veld voor SV Ouderkerk. Hij doet dat fantastisch, ik heb daar veel respect voor. Sowieso voor al het werk dat vrijwilligers doen voor de club. Ik wil graag weten hoe hij zijn werk en vrijwilligerswerk combineert. Ook ben ik benieuwd of hij op zo'n jonge leeftijd al ziet of spelers talent hebben."