• Naomi Heidinga

Technische man v/d uitleen

Naomi Heidinga

Hans Leendertse is medisch gezien al een aantal keer door het oog van de naald gekropen. Hij laat zich echter niet kisten door deze ervaringen en zet zich volop in voor anderen. Bijvoorbeeld voor de belangenvereniging Sluisvaart-Hoofdenburg.

Medische problemen krijgen Hans Leendertse niet klein

Daar is hij de technische man en zorgt hij voor het onderhoud van de spullen die worden uitgeleend. Harry van Rooij vraagt hem: wat doe je zoal in het dagelijks leven? Hans en zijn vrouw Olga zijn net terug van hun huisje in Lelystad. "Het huisje is al jaren in ons bezit, we hebben al vanaf ons trouwen. We hebben het Lasserbos zien ontstaan. We verblijven er geen hele weken, altijd maar een aantal dagen, maar het is wel lekker. Helemaal met de kleinkinderen."

Wat doe je voor de belangenvereniging?

"Ik zorg voor het onderhoud van de spullen die we uitlenen, repareer ze als het nodig is. We hebben een prima plek bij de gemeentewerf gekregen. Daar zijn de spullen opgeslagen in een container. Helaas is niet iedereen even voorzichtig met de spullen. Onze aanhanger is geregeld kapot, omdat mensen te hard over de bulten heenrijden. Ze vergeten het neuswieltje op te draaien en beladen de wagen te zwaar. Ook de kettingzaag moet regelmatig worden geslepen, omdat men tegen de afspraak boomwortels doorzaagt. Door het contact met de aarde wordt de zaag bot."

Daarnaast help je De Snippen?

"Dat heb ik in het verleden veel gedaan. Nu ben ik op zaterdag gastheer bij zwembad De Meerkamp voor leszwemmers. Ik zit achter de kassa, laat kinderen een kruisje zetten voor hun aanwezigheid. Zodat we bij calamiteiten weten wie aanwezig zijn."

Je hebt het nodige meegemaakt op medisch vlak?

"Op mijn 65ste heb ik een hartstilstand gekregen. Dat gebeurde in de nacht van mijn verjaardag. Die avond voelde ik me heel benauwd worden. We zijn direct naar het AMC gegaan. Daar zeiden ze dat ik met de ambulance had moeten komen. Daar was echter geen tijd voor. Ik moest gaan liggen van de artsen, maar wilde zelf gaan zitten. Even later werd alles zwart en lag ik op de grond. Ik had een hartstilstand. Gelukkig in het ziekenhuis, de beste plek waar dat kan gebeuren. De hartproblemen had ik al eerder."

Waar had je last van?

"Ik had een onregelmatige hartslag. Om de zoveel tijd moest ik terug naar het ziekenhuis voor een schok, om mijn hartslag in het juiste ritme te krijgen. De problemen werden veroorzaakt door een lekkende hartklep. Die werd vervangen, maar daarbovenop kreeg ik een bacteriële infectie. Zes weken heb ik in het ziekenhuis gelegen, waar ik aan de antibiotica moest. Een aantal jaar ging het goed. Tot een ongeval bij de Spetter, het clubgebouw bij het Amstelbad. Ik was aan het klussen, stond op de ladder en bij het naar beneden gaan sloeg ik de onderste trede over. Ik viel met mijn hoofd tegen de muur. Het resultaat was een ernstige bloeding in mijn hoofd. Die was lastig te stoppen vanwege de bloedverdunners. Daar heb ik best wat van over gehouden, het heeft mijn gehoor, zicht en denkvermogen aangetast, al merken mensen die me zo ontmoeten daar niets van. Daarna ging het weer slecht met mijn hart. Ik heb nu een pacemaker."

Ben je bang dat het weer gebeurt?

"Nee, ik ben nooit bang geweest. Ik ben wel wat voorzichtiger. Ik heb er vertrouwen in, maar we zien wel wat er gebeurt. Via mijn pacemaker kunnen ze precies uitlezen hoe het gaat. Je kunt zelfs terugzien wanneer ik me heb ingespannen. Tot dusver heb ik de pacemaker nog niet nodig gehad."

Hoe is jullie leven verandert?

"We maken geen verre reizen meer, dat durven we niet meer aan. Gelukkig hebben we in het verleden mooie reizen mogen maken; we zijn onder meer naar Zuid-Afrika, Amerika en Thailand geweest. Het plan was om met een camper door Europa te gaan rijden, maar dat gaan we niet doen. In plaats daarvan gaan we naar ons huisje of boeken we een hotel in Nederland. In het begin deed ik soms teveel, dat merkte ik aan mijn lichaam. Inmiddels kan ik beter inschatten hoeveel ik aan kan. Als het teveel is, kan ik het nu laten liggen voor de volgende dag, terwijl in het verleden alles af moest. Alles komt nog steeds af, het duurt alleen langer dan vroeger."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Dick Schwegler, voorzitter van De Snippen. Hij is een topper, doet alles voor de vereniging. Ik wil hem vragen waar hij de passie voor de club vandaan haalt. En hoe kan hij dit combineren met zijn drukke baan?"