• Naomi Heidinga

Sportpionier Ruben Baas wil calisthenics op de kaart zetten

Naomi Heidinga

De sport groot maken, daar droomt Ruben Baas van. Een plek op de Olympische Spelen is het ultieme doel. Maar alle dromen beginnen klein. Dankzij zijn inspanningen krijgt Ouderkerk binnenkort het eerste calisthenicspark.

Lloyd Bleeksma vraagt hem: wat wil je op het gebied van sport en ontwikkeling anders doen? Maar voor we daar aan toekomen, eerst wat anders.

Wat is calisthenics?

"Calisthenics zijn verschillende bewegingsvormen waarmee je het lichaam traint. Dit is meestal zonder apparatuur of gewichten. De bedoeling is dat je door gebruik van je eigen lichaamsgewicht sterker en flexibeler wordt, met oefeningen als springen, optrekken en squats. Het woord calisthenics komt van het Griekse woord Kallos, wat schoonheid en kracht betekent. Het is de bedoeling dat je je eigen lichaamsgewicht gebruikt om een betere fysiek te ontwikkelen."

Hoe ben je met de sport in aanraking gekomen?

"Ik deed altijd veel aan fitness, had veel meer spiermassa dan nu. In de sportschool waren een aantal - in mijn ogen magere - jongens met de sport bezig. Zij konden dingen met hun lichaam die ik niet kon, ondanks dat ik veel meer spiermassa had. Dat wilde ik ook kunnen. Naast het kijken van youtube filmpjes, ben ik met een aantal jongens die de sport beoefenden in contact gekomen. Ik ben zelfs bij de wereldkampioenschappen in Moskou geweest. Vooral de sfeer trok me aan: iedereen wordt met respect behandeld. Als beginner werd ik door gevorderde sporters geholpen in plaats van weggehoond of weggekeken. Bij fitness is iedereen heel erg met zichzelf bezig."

Je was zo enthousiast dat je meer wilde?

"Na de kennismaking met sport zag ik de potentie. Zo ontstond het plan om te kijken of we in Ouderkerk een Calisthenicspark zouden kunnen realiseren. Daar ben ik sinds 2014 mee bezig. De gemeente had in eerste instantie geen geld, die was bezig met bezuinigen. Door Tim Boot, een jongerenwerker van Coherente, werd ik een tijd later benaderd omdat er budget van 40 duizend euro vrijkwam voor een initiatief voor jongeren. Het park paste mooi in deze wens van de gemeente. Daarop heb ik met anderen een plan opgesteld voor het park en ingediend bij de gemeente.

Het park zou toch bij de Jan Benninghweg komen?

"Dat was niet het oorspronkelijke plan. We gingen uit van de plek waar voorheen het jongerencentrum stond. Maar voor de gemeente moesten we meerdere locaties indienen. De plek aan de Jan Benninghweg was één van de mogelijkheden. De bewoners van de straat waren echter tegen de plannen. Bij een vragenronde door de buurt merkten we veel weerstand. De bewoners vreesden onder meer geluidsoverlast. Het park hier realiseren was daarom geen goed idee. Daarom moesten we op zoek naar een andere locatie. Die hebben we gevonden tussen het Amstelbad en SV Ouderkerk, vlakbij de oorspronkelijke plek die we voor ogen hadden."

Ben je blij met deze plek?

"Ja, we zitten vlakbij de sportverenigingen en niet dicht in de buurt van bewoners. Die kunnen dus geen overlast ondervinden en er is genoeg parkeerruimte."

Wanneer wordt het park gerealiseerd?

"Deze week gaan ze ermee beginnen. Hopelijk staat alles er volgende week. Ik had gehoopt dat alles voor de zomer af te hebben. Dat was ook de bedoeling, maar dat is niet gelukt. De attributen die er komen te staan zijn 'hufterproof' en vergen weinig onderhoud. Ze gaan zeker tien jaar mee."

Voor wie is het park bedoeld?

"Iedereen kan er gratis komen sporten, jong en oud. Daarnaast gaan we één keer per week een gratis les verzorgen, waar mensen aan mee kunnen doen. Dat gebeurt bij meerdere veldjes, op dinsdagavond kun je bijvoorbeeld gratis meedoen bij het park in Venserpolder.

Gratis, kan dat wel uit?

"Dit park staat in de openbare ruimte. Ik vind het leuk om mensen te begeleiden en kennis te laten maken met de sport. Dat hoort ook een beetje bij deze community. Daarnaast kan ik er ook gebruik van maken tijdens mijn werk als personal trainer."

Wat wil je op het gebied van sport en ontwikkeling anders doen?

"Ik wil een sportbond opzetten voor calisthenics. Dit om de sport in goede banen te leiden en een weg te creëren voor zowel recreanten tot wedstrijdsporters. Doel is om als bond de sport verder te stimuleren en te ontwikkelen om te komen tot een sportklimaat waar calisthenics altijd en door iedereen op elk niveau kan worden beoefend."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Herman Groen, mijn oom. Hij is imker. Ik heb veel respect voor hem en wat hij doet. Gezien de bedreigingen voor de bij als landbouwgif en de varroa mijt, wil ik hem vragen: hoe zie je de toekomst van de bij?"