• Op twee plekken in Ouder-Amstel worden zaterdag weggebruikers 'aangehouden': bij de Voetangel en in de Dorpsstraat.

    naomi heidinga

Sfeer op fietspad moet beter

OUDERKERK Zaterdag 26 mei is de campagne ´aardig op weg´ van start gegaan. Met de campagne wordt aandacht gevraagd voor het gedrag in het verkeer. Doel is om mensen meer rekening met elkaar te laten houden. De campagne duurt twee weken, maar wordt mogelijk verlengd. Naast populaire fietsroutes zijn borden geplaatst, om weggebruikers te wijzen op gedragsregels.

Naomi Heidinga

Op twee plekken in Ouder-Amstel worden zaterdag weggebruikers 'aangehouden': bij de Voetangel en in de Dorpsstraat. Politie, Veilig Verkeer Nederland en gemeente zijn aanwezig om met voorbijgangers in gesprek te gaan. "Door het gesprek aan te gaan met weggebruikers hopen we op meer bewustzijn van het eigen gedrag in het verkeer," aldus wethouder Rineke Korrel. "We hebben vanochtend al veel mensen gesproken. Ze reageren positief op de campagne."

RELATIEF VEILIG

Rosa Dauw is een van de wielrenners die is gestopt om een praatje te maken. Van de wethouder krijgt ze een bidon, informatie en een fietsbel uitgereikt. "Ik rijd vaker het rondje Ronde Hoep," aldus Dauw. "Over het algemeen gaat dat goed, al heb je er altijd gekken bij zitten." Het ligt ook aan wielrenners zelf, erkent ze. Vooral wanneer in groepen wordt gereden, wordt niet altijd rekening gehouden met andere weggebruikers. "Dat zorgt voor een slechte reputatie. Daarom is het soms lastig om het goed te doen. Als ik bel wanneer ik ga inhalen, ben ik agressief; en als ik het niet doe is het ook niet goed."

Ook profwielrenner Nick van IJke is van de partij. Hij rijdt voor de ploeg Roompot en is net terug uit Noorwegen. Veilig Verkeer Nederland is een van de sponsoren van de ploeg, daarom is hij uitgenodigd. "Nederland is een relatief veilig voor wielrenners en fietsers. Dankzij onze fietspaden. Al kunnen we wel meer rekening met elkaar houden. Ik merk dat mensen erg ongeduldig kunnen zijn. Soms proberen ze je zelfs van de weg af te rijden. Ik ga zelf ook wel eens in de fout, al probeer ik altijd aan anderen te denken." Over een aantal dagen vertrekt hij naar Luxemburg, daarna gaat hij door naar Spanje. "In Spanje gaan mensen altijd ruim om je heen als ze je willen inhalen. Dat is daar een regel, je moet passeren met anderhalve meter afstand. Italië is het tegenovergestelde, daar gaan mensen rakelings langs je. Dat is best eng."

PETITIE De aanleiding van de campagne is een petitie die vorig jaar is ingediend bij de wethouder. Deze petitie ging met name over het gedrag van sommige wielrenners die de Ronde Hoep rond fietsen en door het dorp. Er gebeuren regelmatig 'bijna' ongelukken, er wordt vaak veel te hard gereden en de bewoners zijn het zat. "Andersom houden andere weggebruikers ook niet altijd rekening met de wielrenners," aldus de wethouder. "De wielrenners die ik heb gesproken hebben af en toe te maken met scheldpartijen en agressief gedrag, ook al hebben ze zich aan de regels gehouden."

De campagne is samen met de bewoners, politie, wielrenners en Vervoerregio Amsterdam tot stand gekomen. "Als we veilig en vriendelijk op weg gaan, wordt het voor jong en oud prettiger om aan het verkeer deel te nemen."