• Johnny Krak werkt bij Loetje als afwasser. Hij heeft het er prima naar zijn zin: 'het is een gezellig team'.

    Naomi Heidinga

Serie vakantiekrachten: Liever [gelukkig] dan rijk

Naomi Heidinga

De zomervakantie is begonnen. Veel inwoners hebben het dorp achter zich gelaten, op weg naar zonnige oorden. De lokale economie wordt draaiende gehouden dankzij de vakantiekrachten. Deze week: Johnny Krak, afwasser bij Loetje.

Johnny Krak maakt zich geen zorgen over zijn toekomst.

Johnny is achttien jaar en werkt sinds mei bij Loetje. "Vrienden van me werken hier en sinds vorig jaar mijn neefje." Een keuze voor Loetje lag daarom voor de hand. Het werk vindt hij leuk om te doen, al is het wel aanpoten. "Ik werk overdag of 's avonds, meestal zo'n twee tot drie dagen in de week." In de eerste week van de vakantie werkt hij bijna dagelijks, omdat anderen weg zijn. "De dagdienst is vooral druk rond de lunch, van 13 tot 15 uur. 's Avonds is het de hele tijd doorwerken. Loetje is een toprestaurant, dat merk je. Het is hier vaak druk. Bij een avonddienst zijn we rond een uur of twaalf klaar."

BIERTJE Het is een gezellig team. "Iedereen gaat goed met elkaar om." Regelmatig gaan ze met een aantal collega's een biertje drinken. "Wel pas als we klaar zijn," voegt hij snel toe.

UITGAAN Het geld wat hij verdient met zijn bijbaantje besteedt hij aan leuke dingen. Uitgaan, naar het strand, uiteten. Met zijn vrienden is hij in het weekend regelmatig in Amsterdam te vinden. "Ik heb een aantal goede vrienden in Ouderkerk. Daarnaast wonen vrienden in Amstelveen, daar ging ik naar school."

EINDEXAMEN Hij heeft dit jaar eindexamen gedaan. "Ik zat op het vwo. Helaas ben ik gezakt." Het kwam niet als een verrassing. "Ik wist het eigenlijk al. Mijn cijfers voor Nederlands en Economie waren niet goed." Het is wel een streep door de rekening. "Ik wilde rechten gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Ik was al ingeschreven." Hij moet zijn plannen nu noodgedwongen wijzigen. "Volgend jaar ga ik naar het Joke Smit College in Amsterdam, een school voor volwassenen onderwijs."

TOP Ouderkerk is een leuke plek om op te groeien, vindt hij. "Ik kon overal buitenspelen. Er was van alles te doen." Ook nu hij ouder is, vindt hij het een prima plek om te wonen. "De stad is dichtbij en de Arena en de bioscoop zijn om de hoek. Daarnaast heb je de Ouderkerkerplas en natuurlijk de kermis. Al ben ik daar niet zo van. Van vrienden hoor ik ook goede verhalen over de Vrije Handel." Iets veranderen aan Ouderkerk, bijvoorbeeld om het aantrekkelijker te maken voor jongeren, hoeft van hem niet. "Het is een top dorp."

KICKBOKSEN Met maar twee vakken om te volgen, houdt hij volgend jaar voldoende tijd over. "Ik blijf hier werken, maar niet meer dan twee of drie dagen per week. Daarnaast wil ik het sporten weer op gaan pakken. Ik heb op hoog niveau gekickbokst." Ook gaat hij zich beraden op zijn toekomst. "Ik wil nog steeds rechten studeren, in Amsterdam of Leiden. In Leiden staat de rechtenfaculteit hoog aangeschreven. Komend jaar ga ik alles nog een keer rustig bekijken, om te kijken of het echt is wat ik wil. Daar heb ik nu de tijd voor."

TOEKOMST Zorgen over zijn toekomst maakt hij zich niet. "Ik ben nu nog volop aan het genieten. Al heb ik wel in mijn achterhoofd dat voor de toekomst wel wat belangrijke dingen moeten gebeuren. Waaronder het succesvol afronden van school." Later als hij gaat studeren, wil hij het liefst met zijn vrienden een appartementje delen. Het vinden van woonruimte in Amsterdam is echter niet zo makkelijk. "Voorlopig zit ik hier goed. Ik kan het goed vinden met mijn broertje en zusje. Ik hoef nog niet het huis uit."

VOLDOENING Waar andere leeftijdgenoten soms 'rijk worden' hebben als toekomstdroom, geldt voor Johnny iets anders. "Ik heb van mijn ouders geleerd dat het vooral belangrijk is om iets te vinden wat je leuk vindt. Het is wel handig om een diploma achter de hand te hebben, als basis, zodat je altijd iets hebt om op terug te vallen. Rijke mensen zijn niet per definitie gelukkig. Ik denk dat je rijker bent wanneer je kunt doen wat leuk vindt, iets vindt waar je voldoening uit haalt." Een toekomst in de horeca wordt het waarschijnlijk niet. "Al weet je nooit hoe het leven loopt."

Voor de komende edities van deze krant zijn we op zoek naar vakantiekrachten. Heb je een leuke bijbaan, woon je in Ouder-Amstel en wil je vertellen over je bijbaantje en wat je zoal bezighoudt? Neem dan contact op met Naomi Heidinga, naomitekstenfotografie@gmail.com.