• Leerlingen volgden hun allereerste les 'websites bouwen.

    Gemeente Ouder-Amstel
  • Wethouder Marian van der Weele bezocht de workshop op de Hekmanschool.

    Gemeente Ouder-Amstel

Scholieren krijgen les in websites bouwen

OUDER-AMSTEL Internet is niet meer weg te denken in de samenleving. Maar hoe maak je nou eigenlijk een website? Leerlingen van groep 8 van de Grote Beer uit Duivendrecht en de Jan Hekmanschool uit Ouderkerk volgden vorige week hun allereerste les 'websites bouwen'. De workshop, gegeven door Sharina Kiesebrink, is mogelijk gemaakt door de gemeente Ouder-Amstel.

Docente Sharina, eigenaar van het bedrijf Code Qube, liet de kinderen in deze allereerste les vooral aan de slag gaan met de eerste stappen van het proces. Waarover moet de website gaan, maar ook een korte uitleg in beeld wat HTML is. Op de eerste vraag waar de site over moet gaan hadden de kinderen direct antwoord. Kleding, sport en bekende YouTubers waren de favoriete onderwerpen. Maar ook hoe je een site bouwt voor een crowdfunding actie voor een kunstgrasveld op het schoolplein. Vervolgens moesten de leerlingen nadenken over hoe de website eruit moet zien. Welke kleuren moet de site hebben? En hoe maak je dan zo'n kleur? Dat bleek niet zo eenvoudig. De kinderen merkten al snel dat een kleurtje op een website niet vanzelfsprekend is. Elke kleur heeft weer een andere code.

Docente Sharina Kiesebrink ontwikkelde samen met Jessica Eijgelsheim Code Qube, een methode om kinderen op een eenvoudige manier te leren hoe zij websites bouwen met HTML en CSS. Kiesebrink: ,,Programmeren en websites bouwen is geen verplicht onderdeel op scholen. Terwijl wij overtuigd zijn dat de techniek in de toekomst steeds vaker nodig is. Op deze introductieles kunnen kinderen er achter komen of ze het leuk vinden en er wellicht later mee door willen gaan. Na deze les geven wij nog een vervolg cursus aan de docenten zodat zij straks hiermee verder kunnen in de klas. Op deze manier hoeft het niet bij één les te blijven voor de kinderen."

Meester Niels van groep 8 van de Hekmanschool is tevreden over de workshop en het enthousiasme van zijn klas. ,,We zijn blij dat de gemeente geld beschikbaar heeft gesteld. De les ziet er veelbelovend uit." Wethouder Marian van der Weele (Onderwijs) bezocht de workshop op de Hekmanschool. Zij is inmiddels een 'oude bekende' van de kinderen van meester Niels. De klas bezocht vorig jaar het gemeentehuis waar zij samen met de wethouder konden brainstormen hoe Ouder-Amstel er in de toekomst uit moet zien. In het najaar was Van der Weele op haar beurt te gast in de klas in het kader van de Week van de Respect. Ze gaf toen een gastles over respect.

Van der Weele vertelt aan de leerlingen: ,,De schooldirecteur gaf in een gesprek aan dat hij het goed zou vinden als jullie een keer les krijgen in het maken van websites. Vervolgens hebben wij Code Qube uitgenodigd om deze introductieworkshop te geven. Ik vind het heel leuk om te zien hoe ver jullie al zijn gekomen vandaag. Hoe gaaf is het dat je een eigen website kan maken en dat iedereen over de hele wereld jouw site kan bewonderen."

De gemeente heeft programmeeronderwijs hoog in het vaandel staan. De arbeidsmarkt heeft in de toekomst namelijk behoefte aan veel ICT-ers en momenteel is er al een tekort aan programmeurs en andere ICT-ers. In 2017 heeft Ouder-Amstel al geld vrij gemaakt zodat alle leerlingen van de groepen 6, 7, 8 programmeeronderwijs konden volgen. Het was twee jaar geleden de eerste gemeente in Nederland waar alle scholen dit onderwijs konden aanbieden. De Grote Beer en de Jan Hekmanschool gaven onlangs aan toe te zijn aan de volgende stap: websites bouwen. ,,Ik ben blij dat we gehoor konden geven aan dit verzoek," aldus Van der Weele.