• De schade na de storm van 5 juni.

    Dirk de Vries
  • De Ouderkerkerplas is geliefd als recreatiegebied.

    Naomi Heidinga
  • De laatste meetwaarden van de Ouderkerkerplas.

    Uitsnede zwemwater.nl

Waar blijven de bomen en hoe zit het met de waterkwaliteit?

OUDERKERK De Ouderkerkerplas, in beheer bij Groengebied Amstelland, is een geliefd recreatiegebied. Mensen mogen er graag vertoeven, om te zwemmen of barbecueën. Wat betreft de kwaliteit van het zwemwater heeft de plas niet zo'n goede reputatie. In het verleden leek het alsof na twee dagen mooi weer het zwemplezier al over was vanwege blauwalg. Tegenwoordig gaat het een stuk beter met de zwemwaterkwaliteit. Maar een slechte reputatie verander je niet zomaar. De aanduiding op de website www.zwemwater.nl over de plas helpt wat dat betreft niet. Daar wordt een negatief zwemadvies gegeven voor de Ouderkerkerplas, terwijl er nog geen bordjes met een waarschuwing voor blauwalg bij de plas staan. Hoe kan dat?

WATERKWALITEIT "Zwemwater.nl is de officiële gezamenlijke website van Rijkswaterstaat, de provincies en de waterschappen," aldus een woordvoerder van het Groengebied. "Hier staat actuele informatie over de hygiëne en veiligheid van officiële buitenzwemplekken. Tijdens het zwemseizoen, van 1 mei tot 1 oktober, wordt de kwaliteit van het zwemwater regelmatig gemeten en beoordeeld. Bij de Ouderkerkerplas (strand) zijn dit jaar nog geen overschrijdingen gemeten. De laatste meting was op 22 juli. Wanneer wel overschrijdingen worden gemeten, wordt er een bord op de locatie geplaatst. Op www.zwemwater.nl staat een negatief zwemadvies omdat in het verleden vaak overschrijdingen zijn gemeten. Om dit te voorkomen zijn maatregelen genomen door het recreatieschap, zoals het vervangen van het zand en het verwijderen van ganzenpoep." 

De resultaten van de laatste meting zijn in te zien door op www.zwemwater.nl te zoeken naar de locatie Ouderkerkerplas. "Wanneer je op een van de zwemicoontjes klikt, popt een schermpje op met informatie. In het schermpje zitten twee verschillende tabjes. Als je op meetgegevens klikt, krijg je een overzicht van de gemeten waarden. De gele lijn geeft de kritische grens aan."

BOMEN Bij de plas staat meestal een verkoelend briesje en daarnaast zorgen bomen voor schaduw. Door de storm in de nacht van 5 op 6 juni is echter veel schade toegebracht aan de bomen rond de plas. Tijdens de hitte vorige week werden deze bomen node gemist. "Bij de storm zijn ongeveer 125 bomen vernield en deze heeft bovendien schade toegebracht aan het kleine toiletgebouw en een elektra-kast," laat Groengebied Amstelland weten. Vooral populieren hebben het moeten ontgelden. Het Groengebied is van plan om weer bomen terug te gaan planten. "Er ligt een voorstel klaar om gefaseerd bomen terug te planten. In het voorstel wordt rekening gehouden met de natuur- en belevingswaarde van het gebied en de biodiversiteit. Zo kunnen de bomen in de loop van de jaren weer de gewenste schaduw geven aan de recreanten. Het voorstel is nog niet definitief. Zodra meer bekend is over het herbeplantingsplan en de planning die hieraan vast hangt, zullen wij hierover informatie verspreiden." 

Vorige week werd bij de plas het festival Macumba gehouden, een Latijns-Amerikaans feestje. Op de hoogte blijven van activiteiten in en rond de plas? Kijk dan op de Facebookpagina van het Groengebied, @groengebiedAmstelland. 

Naomi Heidinga