• Helene (links) en Anne (rechts) op handtekeningenjacht.

    Naomi Heidinga

Handtekeningenactie: 'KEK behouden voor dorp'

OUDERKERK Het Proef-lokaal van KEK bij de Amstelbocht moet mogelijk verdwijnen. Op 14 oktober loopt de vergunning af en zonder verlenging is het met het proeflokaal gedaan. Na het vertrek van de BANQ zou daarmee nog een belangrijke ontmoetingsplek in het dorp verdwijnen. Dat mag niet gebeuren, vinden inwoners Rogier Groen, Helene Terrahe en Anne Schoordijk. Ze zijn daarom een handtekeningenactie gestart, en een online petitie (zie www.plekvoorkek.nl). De komende weken gaan ze langs de deuren om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen.

Helene en Anne vinden het Proef-lokaal een heerlijke plek, voor jong en oud. "Voor de kinderen is het een grote buitenspeelplaats, terwijl de ouders met een hapje en drankje kunnen bijpraten." Niet alleen de plek is bijzonder, dat geldt ook voor de sfeer. Dat heeft volgens Anne en Helene vooral te maken met ondernemers Erwin en Marcel van Wieringen. "Ze brengen veel gezelligheid in het dorp, bijvoorbeeld door activiteiten te organiseren. Denk aan het jeu de boules toernooi en de filmavond op 't Kampje. Bovendien hebben ze hart voor het dorp, ze zijn betrokken, en dat stralen ze ook uit. Het proeflokaal is een plek waar je je snel thuis voelt, hetzelfde gold voor de BANQ."

Volgens de dames wordt de BANQ, dat in juni de deuren sloot, door inwoners node gemist. "Tijdens de afscheidsavond stonden veel mensen met tranen in hun ogen." Het proeflokaal mag niet hetzelfde lot beschoren zijn. De jonge ondernemers moeten behouden blijven voor het dorp, anders brengen ze de gezelligheid elders. "Dat zou zonde zijn." Met de actie willen ze de gemeente laten zien wat het belang is van het proeflokaal en de ondernemers voor Ouderkerk. "Wanneer je iets belangrijk vindt, moet je van je laten horen," vindt Helene.

Erwin en Marcel zijn blij met de steun van inwoners. "Het is superleuk dat ze voor ons in actie komen. We komen hier vandaan, voelen ons hier thuis. Dat heb je ook nodig, als lokaal biermerk. Een thuisbasis. We zijn hier al jaren bezig. Het zou zonde zijn als dat nu stopt." Naast het proeflokaal hebben de broers meer nodig om hun bedrijf voort te zetten. Een brouwcafé in Ouderkerk is hun droom, waar naast gebrouwen, gegeten en gedronken ook sociale en culturele activiteiten kunnen plaatsvinden. "Alleen al daarom moet de gemeente haar best doen om de jongens te behouden voor het dorp," aldus Anne.

Naomi Heidinga