• Richard van Hoek

Prik halen tegen Meningokokken

OUDER-AMSTEL Jongeren in de regio Amstelland hebben in juni een uitnodiging voor een prik tegen meningokokken ACWY ontvangen. De uitnodiging (brief met
oproepkaart) is met de post verstuurd naar jongeren uit geboortejaren 2003, 2005 en 2 e deel 2004. Jongeren die geboren zijn in 2001, 2002 of eerste deel 2004 zijn al eerder dit jaar opgeroepen.

WAAR EN WANNEER Jongeren uit Amstelveen, Uithoorn, De Kwakel, Duivendrecht, Ouderkerk aan de Amstel, Aalsmeer en Kudelstaart zijn op dinsdag 18 juni welkom in de Emergohal in Amstelveen. Op de uitnodiging staat de exacte tijd. Komt de tijd niet goed uit? Kijk op ggd.amsterdam.nl voor de mogelijkheden.
Jongeren uit Ouder-Amstel kunnen ook op donderdag 20 juni tussen 13.00 tot 20.00 uur naar de RAI komen. Het kan wel iets langer duren als je voor een andere locatie kiest dan op de oproepkaart vermeld staat.

VOOR WIE Ben je geboren in 2001, 2002 en 2004 en opgeroepen voor vaccinatie in april maar heb je toen geen vaccinatie gehad? Geen probleem, neem je oproepkaart mee en je kunt nu alsnog gevaccineerd worden.

WAAROM DEZE PRIK HALEN Meningokokkenziekte is een ziekte die je krijgt van een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. Sinds 2015 worden ieder jaar meer mensen ernstig ziek door type W. Ook overlijden er ieder jaar meer mensen aan deze ziekte. De meningokok krijgt de kans zich te verspreiden door hoesten, niezen of zoenen. De bacterie kan in je neus of keel zitten, zonder dat je het weet. Ook als iemand zelf niet ziek is door de bacterie, kan hij/zij een ander wel besmetten. De ziekte komt het meest voor bij jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar. Hebt u een kind in die leeftijd en heeft hij/zij geen zin om de prik te halen? Ga dan het gesprek aan om hem/haar, broers, zussen, vrienden en vriendinnen te beschermen.