• De pastorie van de Amstelkerk, komend weekend nog één keer open voor publiek

    Marion Kiewik

Pop-up galerie in pastorie: kunstzinnige vrijplaats nog één keer open

OUDERKERK “Het atelier op zolder was een soort kunstzinnige vrijplaats, afgesloten van de rest van het huis,” mijmert beeldend kunstenaar Noor Geurts. “Door de unieke dakconstructie en de enorme ruimte ervoer je, eenmaal boven, de geschiedenis van het huis en de bijzondere plek aan de Amstel.” Komend weekend gaat de pastorie nog eenmaal open voor een expositie.

Marion Kiewik

EXPOSITIE Aanstaande zaterdag en zondag is de oude pastorie naast de Amstelkerk in Ouderkerk open voor publiek. (Ex-)cursisten van Noor Geurts exposeren dan hun werk, een ‘sentimental journey’ door de afgelopen vijftien jaar - voor sommigen een lang-gekoesterde wens, voor anderen “een beetje eng, zo’n eerste keer”. Een deel van de werken is te koop. “Van de opbrengst gaat 15% naar de Amstelkerk om deze unieke samenwerking te onderstrepen,” zegt cursist Dorine Prins. “Met datzelfde doel wordt op zondagmiddag om vier uur een heel speciaal kunstwerk geveild.”

PASTORIE Noor, met enige weemoed: “Al die mensen van tussen de 6 en 76 die jarenlang dat smalle, witte trapje opgeklommen zijn om te tekenen en schilderen en even in een andere wereld te verkeren… Huis en tuin waren vaak het decor van open dagen, workshops, atelierroutes en Amstellanddagen. Een open huis met een eeuwige verflucht.” Een rijksmonument bovendien, gebouwd omstreeks 1890, en omgeven door fraaie hekwerken, een wagenhuis en een theekoepel.

CURSUS Cursist Susanne Compier heeft al zo’n 12 jaar les van Noor. “Voor mij was dit een soort thuiskomen, na mijn opleiding tekenlerares en de zorg voor een druk gezin. In de loop van die jaren heb ik een eigen handschrift kunnen ontwikkelen, ook dankzij Noor’s reflecties.” Dat ‘thuiskomen’ voelde Dorine net zo. “Lekker aan de slag op die zolder. Het was er een georganiseerde chaos, maar er zat altijd een plan achter. Noor haalt uit je wat er in je zit, wat je van jezelf wilt laten zien.” Susanne vult aan: “Niet te vergeten: het napraten na afloop van de les. Ook inhoudelijke discussies hadden we - Noor stimuleert dat. En we hadden het ook gewoon heel gezellig samen.”

TOEKOMST Noor is verder getrokken. De dominee woont er niet meer en het pand staat al een tijd leeg. De Amstelkerk is op zoek naar een degelijke langetermijnhuurder, die er een bestemming aan geeft passend bij het kerkbezit. Zoiets kost tijd. Wim Ovaa, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters: "Momenteel zijn we in gesprek met geïnteresseerde partijen om het pand tijdelijk te verhuren voor de tussenliggende periode, zeg 2 à 3 jaar. Ik hoop van harte dat er binnenkort weer kan worden geleefd en gewerkt."

LAATSTE KANS Voordat het zover is, krijgt iedereen nog eenmaal gelegenheid om door deze prachtige pastorie te dwalen.

zaterdag 1 en zondag 2 september, 11-17 uur, Kerkstraat 20, Ouderkerk. Veiling: 2 september, 16 uur