• Speelplek Sluisplein.

    Archief BDU

Coalitie blij met investeringen voor betere speelplekken

OUDER-AMSTEL De coalitiepartijen in Ouder-Amstel – VVD, CDA, D66 en GroenLinks – zijn blij met het feit dat de gemeente vanaf volgend jaar weer gaat investeren in nieuwe speelplekken in de gemeente. Het speelplekkenbeleid gaat de komende jaren leiden tot het opknappen van bijna twintig locaties in de gemeente. Hoewel elke partij haar eigen accenten legt, is men tevreden dat deze langgekoesterde wens nu omgezet wordt in actie.
Afgelopen donderdag is in de gemeenteraad het nieuwe speelplekkenbeleid unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Voor het eerst sinds 2002 gaat de gemeente weer investeren in het vernieuwen van de speelplekken. Er wordt daarbij gezocht naar een evenwichtige verdeling van speelmogelijkheden in de verschillende buurten in Ouderkerk en Duivendrecht, ook naar leeftijdscategorie. Daarnaast komen er zogenaamde bovenbuurtse speelplekken die wat groter zijn en meer uitdaging bieden. De coalitie ziet een lang gekoesterde wens in vervulling gaan.

BUITENSPELEN CDA-fractievoorzitter Luuk de Vré legt het belang van investeren in speelplekken uit: "Buitenspelen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Je leert op een leuke manier lichamelijke en sociale vaardigheden aan door met elkaar buiten in de weer te zijn. Dan is het wel belangrijk dat de speelplekken er goed bij liggen zodat ouders en kinderen daar gebruik van maken." Een van de speerpunten van het nieuwe speelplekkenbeleid is een uitdagende, groene omgeving te creëren voor de kinderen.

GroenLinks-fractievoorzitter Linda Muusses vindt dat een goede zaak: "Onze gemeente zit in een stedelijke omgeving en ook veel van de huidige speelplekken zijn versteend met traditionele speeltoestellen. Wij vinden het juist belangrijk dat kinderen leren ravotten in de buitenruimte en in contact komen met natuur. Daarvoor zetten we nu een stap in de goede richting."

CRUYFF COURT Er zijn overigens nog genoeg wensen voor de toekomst. VVD-raadslid Marten Hilbrands ziet kansen voor een combinatie met sport: "SV Ouderkerk heeft de suggestie gedaan voor een Cruyff Court bij haar velden in de buurt. Op dit moment is daar geen geld voor, maar in de toekomst hopen wij op een mooie samenwerking tussen de club en de gemeente om dit te realiseren."

D66-raadslid Wendela van den Brink zoekt daarnaast de verbinding met wat oudere jeugd: "Naast het belang van fijne speelplekken voor jonge kinderen, vinden wij het belangrijk dat jongeren vanaf hun puberteit ook een plek hebben om elkaar te ontmoeten in de openbare ruimte. We zijn blij dat de gemeente op korte termijn zo'n plek wil gaan realiseren in Duivendrecht, en hopen dat zo'n plek in Ouderkerk dan snel volgt."