• Open Haard

    Archief BDU

Winters vuurtje stoken met minder overlast

OUDER-AMSTEL Nu het winter is, gaan overal de open haarden en houtkachels weer aan.
Wanneer iemand in huis een houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van de bewoners en anderen in de omgeving opleveren. Ook wanneer de rook niet meer te zien is.
Hout stoken veroorzaakt naast schadelijke stoffen zoals fijnstof en kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK's), benzeen en koolmonoxide ook geuroverlast. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop iemand stookt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik alleen kurkdroog hout.
Er zijn momenten waarop de open haard of houtkachel beter uit kan blijven. Www.stookwijzer.nu geeft advies, op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in de buurt. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, wordt hier een stookalert voor afgegeven. Dit is te zien op www.rivm.nl/stookalert.