• Kees van Tilburg bij 't Kampje: een ideale plek voor een ruiterstandbeeld van Floris de Vijfde.

    Naomi Heidinga

Pleidooi voor ruiterstandbeeld Floris V voor 't Kampje

OUDERKERK Maak van 't Kampje een plein van allure, is het pleidooi van Kees van Tilburg. Dat kan volgens Van Tilburg het best door het plaatsen van een ruiterstandbeeld van Floris de Vijfde. Hij kan het weten: hij is inmiddels expert op het gebied van ruiterstandbeelden. Hij reisde de wereld rond, op zoek naar de mooiste exemplaren en beelden met de meest bijzondere verhalen. Daarover verschijnt nu een boek: 'Helden op Hengsten'.

Het is niet zijn eerste boek over de materie. Twee jaar geleden gaf hij in eigen beheer een boek uit over de beelden en zijn ontdekkingen. 'Maar dat was in het Engels, en een heel groot boek. Mijn kleinkinderen vonden het jammer dat ze het niet konden lezen." Daarom is er een nu een kleiner, handzamer boek en belangrijker: het is in het Nederlands. "Voor het eerste boek was veel belangstelling. De 250 exemplaren waren in een jaar verkocht. Daarnaast was er media-aandacht: onder meer in de krant en op de radio." Naar aanleiding daarvan gaf hij regelmatig lezingen over zijn ervaringen. Zijn verhalen bleken te boeien, reden om ze maar eens op te schrijven. "Met als resultaat dit boek." Zondag gaf hij een lezing in de Amstelstroom. "Ik heb vooral verteld over de dingen die we meemaken tijdens onze reizen."

TE PAARD Zijn fascinatie voor ruiterbeelden heeft niet zozeer te maken met de grootheden die te paard worden afgebeeld. Niet zelden zijn het overheersers, mannen die iets op hun geweten hebben. Ook een liefde voor het edele ros gaat in zijn geval niet op. "Ik heb nooit op een paard gezeten." De fascinatie komt voort uit de verhalen, die achter een beeld schuilgaan. Verhalen over de geschiedenis van een stad of land waar het beeld staat, veroveringen, strijd en ideologieën. De achtergrond van de ruiter, maar ook van degene die het beeld heeft gemaakt. In het boek vertelt hij niet alleen over de grote heersers die zijn afgebeeld te paard, maar ook over beelden die ternauwernood van vernieling zijn gered en hoe de beelden tot stand komen. Ook bijzondere beelden komen in het boek voor. Zoals het hermafrodiet paard van Winfield Scott. Hij reed altijd op merries. De beeldhouwer wilde de situatie zo getrouw mogelijk weergeven, en maakte een merrie. Tot onvrede van de nabestaanden. Zij eisten dat hij er een hengst van zou maken. Hij voegde testikels toe, maar liet de tepels van een merrie zitten. Zo is een hermafrodiet paard ontstaan."

De plannen voor het plein slepen voort, maar het mooiste zou zijn wanneer er een echt plein van zou worden gemaakt. MOOIE TOEVOEGING Ruiterstandbeelden zijn over de hele wereld te vinden, vaak in grote steden. In Amsterdam staat er echter maar een en dan gaat het ook nog om een vrouw. Bij het Rokin, dichtbij de rondvaartboten, is een beeld van Wilhelmina te vinden. Een standbeeld in Ouderkerk zou wat dat betreft een mooie toevoeging zijn. "Het aantal medestanders groeit. De plannen voor het plein slepen voort, maar het mooiste zou zijn wanneer er een echt plein van zou worden gemaakt. Zonder auto's, maar met ruiterstandbeeld. Dat moet natuurlijk een beeld van Floris de Vijfde zijn. Gijsbrecht van Amstel stelde in vergelijking met hem maar weinig voor. Je geeft het plein op die manier niet alleen de gewenste allure, maar, minstens zo belangrijk: je benadrukt ook de historische betekenis van Ouderkerk. Gedurende bijna twee eeuwen was Ouderkerk immers het bestuurlijke centrum van Amstelland en Amsterdam slechts een parochie."

CROWDFUNDING Een goed ruiterstandbeeld moet wel aan een aantal regels voldoen. Deze gelden wat Van Tilburg betreft dus ook voor Ouderkerk. "Het beeld moet meer dan levensgroot zijn en je moet er omheen kunnen lopen. Daarnaast moet het van een duurzaam materiaal zijn, dus lang meegaan." De financiering van het beeld zou wellicht deels via crowdfunding kunnen gebeuren. "Wanneer alle eisen op een rijtje zijn gezet en de plaats bekend is, kan aan kunstenaars worden gevraagd om aan de hand van deze informatie een voorstel te maken. Aan de hand van deze voorstellen kan een keuze voor een kunstenaar worden gemaakt." Evenementen zoals de kermis op 't Kampje hoeven geen belemmering te zijn volgens de avonturier. "In Düsseldorf heb ik een foto van een standbeeld gemaakt waar een kerstmarkt omheen werd gehouden."

Of het hem zal lukken om voldoende mensen te enthousiasmeren is de vraag. Zijn boek kan daar wellicht bij helpen. Het is onder meer verkrijgbaar bij boekhandel Sprey en kost 29,99 euro.