• Het bord bij de ingang van Ouderkerk.

    Google Streetview

'Ouderkerk, (te) mooi om hard doorheen te rijden'

OUDERKERK 'Ouderkerk, (te) mooi om hard doorheen te rijden'. Deze tekst staat op een bord, dat u ziet als u Ouderkerk in komt rijden. Maar is dat nog steeds zo? Vraagt lezer Anny Meijer zich af in een ingezonden brief. "Het woordje 'te' is al door iemand doorgestreept. De wielrenners nemen deze tekst, (want 'te' is moeilijk te zien) zeer ter harte en scheuren dan ook door de Dorpsstraat, met gevaarlijke situaties voor andere fietsers en voetgangers, en negeren als het even kan de rotondes en nemen de snelste weg."

"Zouden (iets verhoogde) zebrapaden in de Dorpsstraat t.h.v. de Plus en De Vrije Handel/Boekwinkel niet meer veiligheid bieden? Maar ook ik en velen met mij vinden Ouderkerk niet meer zo mooi.

Het Verzorgingshuis Theresia aan de Ronde Hoep Oost, welk enkele jaren geleden ontmanteld werd, tot zeer groot verdriet van de veelal hoogbejaarde bewoners, wordt nu bewoond door mensen die kraken moeten zien te voorkomen met als gevolg verwaarlozing van het pand en de hele week uitpuilende vuilcontainers aan de weg. Daarnaast het Gezellenhuis waar verschillende partijen wat mee willen (maar niet kunnen) en inmiddels een totaal verloederde indruk maakt.

Lopende door het Centrum valt het voormalige Rabobankgebouw op. Op de begane grond en de eerste verdieping hadden een tiental ondernemers een goed lopend bedrijf maar moesten dit verlaten zonder dat er enig zicht is op wat er met dit pand gaat gebeuren. Ook de pinautomaat verdween hiermee. Grote leegstand dus, want de gemeente heeft grootse plannen met het Kampje, en die moet na bijna 20 jaar nog steeds vorm krijgen. Alleen de boekwinkel is hier (gelukkig) nog te vinden, maar maakt wel een eenzame indruk.

De Prins Hendrikstraat, toch in het centrum van Ouderkerk, waar links oude vooroorlogse bouw is vervangen door mooie sociale huurwoningen en rechts een drietal mooie villa's staan, blijft er door nog een paar bouwvallen en de slechte onverzorgde bestrating nou niet bepaald aantrekkelijk uitzien.

De verbreding van de brug gaat veel langer duren dan gepland door een grote onbegrijpelijke misser. Ouderkerk is hiervan de dupe.

14.000 bomen langs de A9 dienen te worden gekapt ter verbreding van deze weg. En dat in deze tijd van klimaatverandering en CO2 uitstoot. Hoe kan dit bedacht zijn en nog een vergunning voor afgegeven zijn ook? Hierbij moet ook een tankstation een paar honderd meter verplaatst worden van Amstelveen naar Ouderkerk. Wat is hier het nut van.

Maar er is ook een lichtpuntje. Gelukkig hebben we nu Groen Links in de Gemeenteraad. Aan de 14.000 bomen hebben ze niets kunnen doen, dat moet maar. Maar we krijgen nu allemaal een GFT bak voor of achter ons huis. En het legen van deze bakken is heel goed geregeld, lees ik op de gemeentepagina in het Weekblad voor Ouder-Amstel. Elke 14 dagen op donderdag mag u uw bak op een daarvoor aangegeven plek neerzetten, waar deze vanaf 07.00 uur (kan ook 11.00 uur of nog later zijn) in de ochtend wordt geleegd. Je zal deze plek maar vlak bij of voor je huis hebben. Ziet u het voor u: Woensdagavond, de een gaat vroeg de ander laat naar bed, ga je je bak wegbrengen, (tegen het geluid van rolkoffertjes kunnen we al niet meer) want donderdag 07.00 uur is wel erg vroeg. Hoeveel bakken zijn er gepland voor een verzamelplek? Mensen met kinder-, wandelwagens kunnen er moeilijk langs en de hondjes tillen altijd graag hun poot op tegen elk obstakel dat ze tegenkomen. En wanneer moet je deze bak weer naar huis halen, want je bent de hele dag op je werk. Blijven die bakken de hele dag daar staan, bij een hevige storm waaien die lege bakken om, hoe gevaarlijk kan dat zijn. Ik zie nog veel meer problemen, maar wacht het met spanning af."

Anny Meijer