• Koning bespreekt agressie en geweld

    ANP/FRANK VAN BEEK
  • ANP/FRANK VAN BEEK
  • ANP/FRANK VAN BEEK
  • ANP/FRANK VAN BEEK
  • ANP/FRANK VAN BEEK

Koning praat over agressie en geweld in Ouder-Amstel

OUDERKERK Burgemeester Joyce Langenacker ontving dinsdagmiddag Koning Willem-Alexander in Ouder-Amstel. De koning legde een werkbezoek af in het kader van weerbaarheid van lokale en regionale bestuurders. De koning kwam naar de deze bijeenkomst om zelf met bestuurders te spreken over hoe zij zich mentaal en fysiek kunnen weren tegen intimidatie door agressie en geweld en hoe zij elkaar kunnen helpen, onder meer door het bespreekbaar maken van morele dilemma's. Aan bod kwamen ook voorbeelden van instrumenten om weerbaarheid en persoonlijke veiligheid te vergroten.

NETWERK WEERBAAR BESTUUR Agressie en geweld naar burgemeesters, wethouders, raadsleden en statenleden vormt steeds meer onderdeel van de dagelijkse praktijk. Om bestuurders hierbij de helpende hand te bieden is in 2018 het Netwerk Weerbaar Bestuur opgericht. Een initiatief van ongeveer 30 partners uit de publieke sector, met steun van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie en Veiligheid.

ONDERSTEUNINGSTEAM Het ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur is een van de initiatieven uit het netwerk. Het team bestaat uit diverse burgemeesters en wethouders. Zij fungeren als buddy/luisterend oor voor bestuurders die met intimidatie te maken hebben. Joyce Langenacker, actief lid van het team: "Als je met bedreiging wordt geconfronteerd is het fijn om je hart te kunnen luchten bij iemand die iets vergelijkbaars heeft meegemaakt. Het is prettig om te sparren met iemand die dezelfde functie heeft als jij en waarmee je geen ingewikkelde hiërarchische verhouding hebt. En verder kun je je eigen ervaringen meegeven."

WEERBAARHEID EN VEILIGHEID VERGROTEN Vandaag kwam het Ondersteuningsteam in aanwezigheid van de Koning voor de tweede keer bijeen. Tijdens de bijeenkomst sprak de Koning met deze groep over mentale en fysieke weerbaarheid. De koning kreeg uitleg over de werking van de woningscans en de trainingen die het netwerk ook in het pakket heeft. Ook werd gesproken over de inspanningen om de weerbaarheid van partners en kinderen van politieke ambtsdragers te vergroten.