• Vrijwilligers Marieke Bauer en Marian Velthuijs voor de Amstelkerk.

    Naomi Heidinga

Ouderkerks 4 mei comité zoekt versterking

OUDERKERK Volgend jaar vieren we dat Nederland 75 jaar is bevrijd. De festiviteiten beginnen dit najaar al. Tijd voor het Ouderkerkse 4 mei comité om aan de bel te trekken: ze kunnen wel wat nieuwe vrijwilligers gebruiken. "We willen graag de 4 mei herdenking een fris elan geven," aldus Marian Velthuijs. "Onder meer door jongeren er meer bij te betrekken. We hopen dat mensen met ideeën zich bij ons melden. Het herdenken en vieren van onze vrijheid is belangrijk, we mogen de oorlog nooit vergeten."

Het 4 mei comité bestaat uit vijf vrijwilligers van verschillende organisaties, waaronder Coherente, het Oranjecomité, de Oranjevereniging en Amnesty International. "We komen een aantal keer per jaar bij elkaar om alles te regelen. Qua tijdsinspanning valt het dus erg mee." Het comité is verantwoordelijk voor het herdenkingsprogramma in de kerk. Vanuit de kerk wordt in een stoet naar het monument bij het gemeentehuis gelopen, waar de Last Post wordt gespeeld en kransen worden gelegd. Voor dat deel is de gemeente verantwoordelijk. "Het is uitdrukkelijk geen kerkelijke bijeenkomst," aldus Marieke Bauer, een vrijwilliger die namens het Oranjecomité helpt.

Voor de herdenkingsplechtigheid bestaat een strak programma. "De eerste mensen komen rond 19.00 uur naar de kerk. Daar wordt muziek gespeeld. Na een kort welkomstwoord, worden gedichten voorgelezen." Sinds enkele jaren wordt door Ouderkerkse basisscholen weer volop meegedaan aan een gedichtenwedstrijd. "Dat levert jaarlijks zo'n zeventig tot tachtig gedichten op," aldus Marieke. Een aantal jaar geleden heeft ze nieuw leven geblazen in de traditie. "Uit de inzendingen wordt een aantal gedichten gekozen die door de kinderen tijdens de bijeenkomst worden voorgelezen. 's Middags komen de kinderen alvast oefenen in de kerk."

Naast de voordracht van gedichten wordt een ervaringsverhaal verteld. "Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld van iemand die zelf de oorlog heeft meegemaakt, of een verhaal heeft gehoord van opa of oma. Het comité roept mensen met een dergelijk verhaal op zich te melden. "Voor de komende herdenking zijn we nog op zoek naar een ervaringsverhaal. Dat hoeft niet lang te zijn: er is zo'n vijf minuten voor gereserveerd."

Voor de hele bijeenkomst geldt dat de tijd nauwlettend in de gaten wordt gehouden: er moet op tijd worden vertrokken uit de kerk. "Voorheen hield Jan Selier, werkzaam bij de gemeente, dit in de gaten. Hij ging harder of zachter lopen, zodat de stoet precies op tijd bij het monument zou aankomen."

Marian gaat jaarlijks naar een bijeenkomst over 4 en 5 mei, georganiseerd door het landelijke comité. "Daarbij worden ideeën uitgewisseld en gaat het bijvoorbeeld over hoe je de gemeente bij de viering kunt betrekken. Eén van de ideeën is het organiseren van een vrijheidsmaaltijd. Voor dit jaar komt dat een beetje te vroeg, maar wellicht lukt het in 2020. En in Amsterdam was de gehele herdenking door jongeren georganiseerd. Dat kan hier misschien ook." Marieke: "Of jongeren kunnen op een andere manier meedoen. Bijvoorbeeld op het gebied van social media."

Vrijwilligers kunnen zich melden via mevelthuijs@kpnplanet.nl.