Volgt de lokale politiek het nieuws wel?

26-07-2019, 12:38 | Lezersnieuws | Remich

Met enige verbazing heb ik kennisgenomen van het besluit van de gemeenteraad om Diftar in te voeren. Ik vraag mij af of het landelijke nieuws wel gevolgd wordt. In de week voor de besluitvorming kwamen steeds meer berichten dat het Diftar systeem veel nadelen kent en in de praktijk lang niet altijd goed werkt. Er is zelfs een brandbrief gestuurd naar Den Haag. In een ideale wereld zou dit systeem van "de vervuiler betaalt" goed werken.  

De realiteit is helaas anders. Steeds meer berichten zijn er te lezen dat in gemeenten waar dit systeem gehanteerd wordt, de vervuiler nog slimmer is dan de gemeente: de vervuiler betaalt namelijk niks als hij zijn vuilnis in de textielbak gooit, in de bosjes of zijn vuilnis naast de bak zet. Volgens teletekst 15 juli: Het wordt steeds lastiger om gebruikte kleding in te zamelen in gemeenten die geld vragen voor huisvuil, omdat mensen in deze bak hun huisvuil gooien. Hierdoor raakt de kleding ernstig bevuild of is onbruikbaar.

Het is zeker asociaal, maar het gebeurt wel. Die mensen die dit doen, zien een makkelijke besparing (links weggooien kost 1 euro, rechts weggooien niks  --> maak uw keuze). 

Naar mijn mening zou het ophalen van al het afval betaald moeten worden uit de algemene middelen: dat vermindert straatafval (kost namelijk ook geld om op te ruimen) en spoort ook niet aan je afval te dumpen in de "gratis" container. Ik denk niet dat mensen meer of minder afval zullen hebben omdat ze dan een tientje meer of minder kwijt zijn. En voor die paar euro die dan per inwoner verschil maakt, gaan we weer een hoop geld en tijd verspillen over pasjes (hebben we daar al niet genoeg van in de portemonnee?), systemen (wat moeten we met iemand die ook wel eens straatafval opruimt, hoe berekenen wij dat, privacy?). Nu wordt al gesproken over meerdere soorten pasjes; treurig en weer nodeloos ingewikkeld. Als straks de stroom uitvalt, kan ik mijn vuilnis dan nog wegbrengen?  

Er stond te lezen in deze krant dat GroenLinks een feestje viert, maar als ik lees wat de kledingverspilling is (en produceren van kleding kost ook veel energie en milieu), dan is die zogenaamde winst gelijk al weer verdampt doordat er meer kleren moeten worden vernietigd.