• Arnout vormt samen met zijn broer Caspar een perfect team.

    Naomi Heidinga

Nuchtere Ouderkerkers

Naomi Heidinga

Arnout van den Busken runt samen met zijn broer Caspar een reclamebureau. En niet zonder succes: ze doen zo'n 1000 projecten per jaar, hebben een aantal grote merken als klant.

Ze verdienden in 2017 de titel 'Beste Activatiebureau' van Fonk (een branchemagazine voor de reclamewereld). Jaap Nawijn wil van Arnout weten: hoe is het om met je broer samen dit bedrijf te runnen, naast het zijn van vader van inmiddels vier kinderen?

Heb je dit bedrijf met je broer opgericht?

"Nee, we hebben het overgenomen van onze vader. Hij begon dit bedrijf in 1961 in Amsterdam, als grafisch vormgever. In 1977 heeft hij een kantoor aan de Burgemeester Stramanweg laten bouwen. Toen was de wereld nog heel anders: alles werd getekend of geknipt en geplakt. Tegenwoordig gebruiken we voornamelijk de computer. In 2001 hebben Cas en ik het bedrijf van onze vader overgekocht. Mijn broer is heel creatief en ik ben commercieel strategisch geschoold. We vormen daarom een perfect team."

Wat is jullie kracht?

"We helpen merken om te communiceren vanuit hun hart, terug te gaan naar de essentie. Regelmatig krijgen we de vraag om een merk opnieuw neer te zetten. Mensen realiseren zich vaak niet dat ook grote bedrijven wel eens zoekende zijn, gaandeweg hun merkbeleving kwijt kunnen raken. Regelmatig mag ik in een groot bedrijf meelopen, om te zien hoe alle processen verlopen, zodat we tot een goed advies kunnen komen. We zijn nuchtere boeren uit Ouderkerk, maar draaien mee in de Champions League van de reclamewereld."

Is het niet een wereld van een hoop poeha?

"Dat is zeker voor een deel zo. Maar dat verandert: opdrachtgevers zitten namelijk niet meer te wachten op narcistische reclamemensen die vooral zichzelf goed vinden. Opdrachtgevers zijn op zoek naar sparringpartners."

Stel je zou Ouderkerk als merk opnieuw kunnen neerzetten. Hoe zou je dat doen?

"Ouderkerk heeft een mooie historie. Dat moet je omarmen, zonder dat het oubollig wordt. Initiatieven, zoals van de jongens van Kek, moet je stimuleren. Ik ben trots op Ouderkerk wanneer ik buitenlandse gasten rondleid en kan vertellen dat het ouder is dan Amsterdam. Laatst was ik met Scandinaviërs bij het De Banq: dat vonden ze het leukste van hun bezoek aan Nederland. We moeten denken in mogelijkheden en niet blijven hangen in het verleden."

Je hebt een gezin met vier kinderen, hoe red je dat naast een drukke baan?

"Door goede afspraken te maken en te plannen. Mijn vrouw Marjolein heeft ook een eigen bedrijf. Veel dingen doen we 's nachts. Boterhammen smeren en de zwemspullen klaarleggen, dat doen we de avond ervoor. Het scheelt dat alles dichtbij is: werk, school en hobby's. Soms is het een kwestie van veel dingen tegelijk doen: met de baby op de arm koken terwijl je praat over hoe je dag was. Graag zou ik meer tijd één op één met de kinderen willen besteden. Dat haal ik in tijdens vakanties."

Hebben jullie altijd zo'n groot gezin gewild?

"Dat is zo ontstaan. Onze eerste dochter is overleden, ze had een hartafwijking. Dan ben je op zoek naar een manier om het gemis op te vangen. Dat kan niet, ieder kind is anders. Ik vind het heerlijk, een groot gezin. Als de kinderen er niet zijn, is het heel stil."

Hoe pak je het leven weer op na zo'n verlies?

"Door veel met elkaar te praten en samen dingen te blijven doen. Veel stellen gaan uit elkaar na een overlijden van een kind. Wij zijn dichterbij elkaar gekomen. Ieder verwerkt verlies op een andere manier, daar moet je begrip voor hebben. We zijn inmiddels drie keer getrouwd. De eerste keer hebben we het vluchtig gedaan. De tweede keer was in Italië, in een kasteel in Montegridolfo, de plek waar ik haar ten huwelijk heb gevraagd. Daar zijn we in bijzijn van onze vrienden opnieuw getrouwd. Op dezelfde plek hebben we het later nogmaals overgedaan, ditmaal met z'n tweeën. We komen jaarlijks terug in het dorp, we hebben er een vakantiehuisje."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Ron Blaauw, hij heeft verschillende restaurants. Ouderkerk is de plek waar het voor hem begon. Na jaren van afwezigheid, heeft hij aan de in 2016 Ron Gastrobar Indonesia geopend. Ik wil graag weten: wat is je band met Ouderkerk? En ik ben benieuwd welke keuken hij het meest uitdagend vindt."