• Het Coronelpaviljoen komt links naast het Vegahuis. De werkzaamheden zijn gestart.

    Marion Kiewik

Bouw paviljoen Beth Haim van start

OUDERKERK “Het kind is er eindelijk, na een dracht van vier jaar.” Met deze woorden gaf Hans van Veggel, voorzitter van het Castrofonds, het startsein voor de bouw van het Coronelpaviljoen, het entreegebouw bij Beth Haim, de Portugees-Israëlitische begraafplaats in Ouderkerk.

Marion Kiewik

INGETOGEN Meer dan vier jaar is het Castrofonds druk geweest om de benodigde fondsen te vergaren. Vorig jaar leek het zo ver te zijn, maar intussen zijn de bouwkosten alweer gestegen. Weliswaar heeft dit geleid tot bezuinigingen en aanpassingen in het ontwerp, “het is nog steeds heel mooi: een ingetogen ontwerp, passend in de omgeving,” aldus Van Veggel tijdens een feestelijke bijeenkomst op 13 januari.

INTRODUCTIE Het bescheiden paviljoen verrijst links naast het Vegahuis en biedt bezoekers een introductie in de geschiedenis van de Portugees-Joodse gemeente van Amsterdam en de begraafplaats zelf. Daarnaast wordt er stilgestaan bij de Joodse rituelen verbonden aan leven en dood. De oplevering is naar verwachting voor de komende zomer. Wel vertoont de totale begroting nog een tekort van 40.000 euro, “dus ik ga binnenkort weer met de pet rond,” aldus Van Veghel.

CORONEL Beth Haim - dat betekent ‘huis des levens’ - bestaat al sinds 1614. Tussen toen en heden zijn er 28 duizend mensen begraven. Bij het 400-jarig bestaan in 2014 werd een plan gepresenteerd om de begraafplaats op te knappen en toegankelijker te maken. Inmiddels zijn paden gerenoveerd, is het hek vervangen, en is een app gelanceerd met verhalen over de mensen die hier hun laatste rustplaats vonden. “De grote trekker van dit alles was Jacques Coronel (1948 - 2017), en daarmee is hij van groot belang voor het behoud van dit culturele erfgoed. Daarom is het paviljoen, dat het sluitstuk vormt van het plan, naar hem vernoemd.”

MONUMENT Van Veghel: “Beth Haim is geen toeristische trekpleister en wordt het ook niet met dit bezoekerscentrum. Wel is het een fraai wandelpark, een plek voor bezinning en om tot rust te komen. Het nieuwe paviljoen biedt straks bezoekers de gelegenheid om intensiever kennis te maken met de geschiedenis van deze plek en dit dorp. Het onderstreept het belang van dit monument.”