• Naomi Heidinga

Nieuw onderkomen voor Sterren

OUDERKERK Kledingreparatie en stomerij Sterren is verhuisd. Het tijdelijke onderkomen aan de Dorpsstraat in het voormalige Rabobankpand is verruild voor een pand aan de Gijsbrecht van Amstellaan.

Naomi Heidinga

"We hebben voor de verhuizing gekozen omdat we daardoor meer zekerheid hebben," aldus eigenaar Ahmet Kar. "De andere winkel was tijdelijk, hier kunnen we jaren blijven zitten."

Het is zaterdag druk in de nieuwe winkel. Zoon Ender (19 jaar) en Fatima (23 jaar) helpen een handje mee, evenals de gepensioneerde buurman. "We zijn net verhuisd," vertelt Ahmet. "1 december kregen we de sleutel van dit pand. Vervolgens hebben we best wat moeten klussen. De muren zijn gestukt en geverfd, er is een nieuwe vloer ingelegd, een paskamer gemaakt en er moesten rekken worden geplaatst. Tijdens de kerstdagen zijn we verhuisd." De winkel is dus net open.

Ondertussen komen klanten binnen. Een mevrouw komt alleen even zeggen dat ze blij is dat Ahmet een nieuw pand heeft gevonden. Daarmee is hij behouden voor het dorp. Een andere dame complimenteert de kledingmaker met het pand. "Deze winkel is kleiner en veel knusser." De reacties tekenen de Ouderkerkers volgens Ahmet. "De mensen hier zijn heel vriendelijk. Ik heb nog nooit een klacht gehad." Dat heeft ook te maken met de kwaliteit van het werk dat hij levert. "Ik ben op mijn elfde begonnen met het vak. Op mijn achttiende kwam ik vanuit Turkije naar Nederland. Al die jaren heb ik gewerkt als kleermaker. Ik heb alleen een kort uitstapje gemaakt, ik heb drie maanden bij Albert Heijn gewerkt. Maar dit is mijn vak, dit vind ik veel leuker. Ik houd ervan om mensen te helpen zich goed te kleden."

Ahmet heeft in het verleden onder meer in de PC Hoofdstraat gewerkt. Ook heeft hij een winkel in Almere gehad. "Daar was het veel rustiger," aldus Fatima. "De sfeer was er ook anders. Je kunt de mensen daar en de Ouderkerkers bijna niet met elkaar vergelijken."

De winkel in Ouderkerk heeft hij sinds vorig jaar januari. "Het tijdelijke onderkomen was prettig om te onderzoeken of een zaak hier zou slagen. Dat is goed bevallen, dus nu wilde ik een vaste plek." Fatima en haar vader hebben vertrouwen in de nieuwe locatie. "Wanneer mensen hier met de auto parkeren, zien ze vanaf de parkeerplaats onze winkel liggen."

Aan de tijd in de PC Hoofdstraat In Amsterdam heeft hij belangrijke contacten overgehouden. "Ik heb een aantal grote klanten, zoals The Society Shop, Boggi en Cavallaro. Zij laten hun kleding door mij verstellen. Voor de winkel in de PC Hoofdstraat brengen we en halen we de kleding zelf, kleding van andere filialen wordt naar ons verzonden."

Fatima helpt haar vader geregeld in de winkel, Ender ondersteunt zijn vader bij de administratie. Hij volgt een opleiding tot verkoopspecialist. Het gezin woont in Amsterdam, op een kwartiertje rijden van de winkel. "Ik zou best in Ouderkerk willen wonen," aldus Ahmet. Fatima is het met haar vader eens. "Het is hier lekker rustig en de mensen zijn vriendelijk. Je kunt hier heerlijk wonen." Alleen het vertier, dat is wel in Amsterdam te vinden.