• Beth Haim

    Marion Kiewik

Miljoenensubsidie voor Beth Haim en synagoge

OUDER-AMSTEL Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft 2 miljoen euro beschikbaar gesteld aan Stichting Cultureel Erfgoed Portugees-Israëlietische Gemeente (CEPIG).

De stichting, die zorg draagt voor het beheer en onderhoud van de Synagoge op het mr Visserplein in Amsterdam en de begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel, ontvangt dit om te "kunnen investeren in toegankelijkheid, duurzaamheid en het aantrekken van zoveel mogelijk bezoekers".

Dat is geweldig nieuws, waarvoor het CEPIG bestuur de minister buitengewoon erkentelijk is. Op welke wijze de toegezegde middelen zullen worden aangewend, zal in overleg met de Rijksdienst worden vastgesteld. Daarover valt op dit moment nog niet veel te zeggen. Beide Rijksmonumenten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vertellen de rijke en bewogen geschiedenis van de Portugese Joden die zich begin zeventiende eeuw in ons land vestigden. De steun vanuit het ministerie helpt om deze Nederlandse iconen in al hun glorie aan volgende generaties door te geven.