• Ton zit in de buitendienst en is regelmatig in de weer met de maaimachine.

    Naomi Heidinga

Ton Geijsel zet zich vol in voor sv Ouderkerk: 'Altijd streven naar 't beste'

OUDERKERK In het verleden werd hij wel mister NEA genoemd, Ton Geijsel, vanaf de fusie zet hij zich in voor sv Ouderkerk. Hij was nauw betrokken bij de inrichting van het sportcomplex, dat zeventien jaar geleden werd aangelegd. Hij is de drijvende kracht achter de onderhoudsploeg en competitieleider van de interne sv Ouderkerk Veteranencompetitie.

Vorige kandidaat Harm Mink wil van hem weten: hoe krijgen jullie het voor elkaar, dat het complex van sv Ouderkerk er altijd zo verzorgd bij ligt? "Dat is de verdienste van een groep vrijwilligers. Op maandag is er een groep van twintig man actief en op vrijdag zijn het er acht. Er is sprake van een binnen- en een buitendienst. De binnendienst maakt elke week achttien kleedkamers, de toiletten, de kantine en keuken schoon. De wasserij zorgt voor de kleding van de selecties. In totaliteit een enorme klus! De vrijwilligers zijn de ruggengraat van de vereniging, zij associëren zich met de sv Ouderkerk. Vanwege mijn groene vingers en kennis van het complex zit ik bij de buitendienst. Wij doen het onderhoud aan de natuurgras en kunstgrasvelden, de groensingels, slootkanten, de bestratingen en bomen om het complex."

Jullie doen het onderhoud zelf?

"Dat klopt. We huren de velden bij de gemeente, maar het periodieke onderhoud is in eigen beheer. Dat is een win-win situatie: sv Ouderkerk ontvangt een vergoeding en de gemeente bespaart minimaal 50% ten opzichte van marktconforme uitbesteding. Voordeel is ook dat wij zelf de regie over het onderhoud hebben en niet afhankelijk zijn van het beschikbaar zijn van een aannemer/hovenier. Als gevolg van omissies bij de aanleg van zowel de natuurgras als de kunstgrasvelden ervaren wij helaas problemen met de afvoer van het hemelwater. De gemeente is te laconiek om de aannemers hiervoor verantwoordelijk te stellen."

Je was betrokken bij het ontwerp van het complex. Wat valt op?

"We hebben een heel compact complex. Alle velden liggen dichtbij elkaar, dat was ook de bedoeling. We faciliteren voor spelers en bezoekers een fraai sportcomplex. Sv Ouderkerk heeft zelf de fiets- en brommerstalling aangelegd. Tevens heb ik bij de gemeente toen voorgesteld de nog vrije ruimte naast het handbalveld in te richten als een vrij toegankelijk boarding voetbalveld zodat met name de jongeren van 10 tot 18 jaar hier na schooltijd en zomers kunnen sporten, waarbij wij hebben aangeboden het onderhoud te verzorgen. Helaas passen de sportieve prestaties niet geheel bij de faciliteiten: sv Ouderkerk zou best wat prestatiegerichter mogen zijn."

Wat zou sv Ouderkerk beter kunnen doen?

"Zich richten op één competitie, de zondag of zaterdag. Daarbij heb ik op basis van prestatieve, organisatorische, maatschappelijke en financiële argumenten onderbouwd zich te richten op het selectievoetballen op de zaterdag. De trend in de regio bevestigt deze visie. Daarnaast heb ik input verstrekt voor het jeugdopleidingsplan : kiezen voor één uniform 1:3:4:3 spelsysteem waarbij de ontwikkeling van de jeugdspelers het beste tot uiting komen, het accent te leggen op de functionele vaardigheden: zoals tweebenigheid, het beheersen van twee passeeracties, het kijken over de bal, actie vooruit leren denken en het doseren van de tactische vorming zoals inzicht en overzicht, spel zonder bal/loopacties. "

Wat is jouw voetbalervaring?

"Ik heb in de top en subtop van het amateurvoetbal gespeeld, eerst bij NEA en later bij fc Hilversum. Daarna ben ik trainer/coach geweest bij NEA, fc Hilversum en vv Amstelveen."

Wat houdt de veteranencompetitie in?

"Dit is een competitie speciaal opgezet voor veteranen (spelers vanaf 35 jaar). Wij spelen om de 14 dagen op zaterdagmiddag op natuurgras. Vier teams van in principe zeven voetballers spelen per competitieronde drie wedstrijden van 25 minuten. Elke competitieronde speel je in een ander gelijkwaardig samengesteld team. Je speelt voor je eigen wedstrijdpunten. Op een half speelveld staan vier doeltjes en spelen zonder lijnen. Dat betekent doorspelen achter de doeltjes. Alles om oponthoud zoveel mogelijk te voorkomen: 3 keer 25 minuten officiële speeltijd is vrij intensief."

Voetbal je zelf nog?

"Ja, ik doe mee met de veteranencompetitie. En dat ondanks een versleten knie. Jaren geleden hebben orthopeden al tegen me gezegd dat ik toe was aan een nieuwe knie. Door gerichte training in de sportschool, vier jaren op rij een injectie (soort smeermiddel) in mijn knie en slikken van supplementen heb ik een knieprothese kunnen uitstellen. Sterker nog, ik kan weer voetballen en skiën. Uit preventie draag ik wel een brace. Zo zie je maar wat training kan doen. Dat zouden meer veteranen moeten doen, om de blessuregevoeligheid te verminderen. Maar ja,het vergt wel enige discipline."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Kees Bosman, onze penningmeester. Hij is daarnaast actief voor de Ouderkerkse samenleving zoals de wielerronde, schaatsclub en de Lions. Ik wil hem vragen: vanwaar deze toewijding ?"

Naomi Heidinga