• Zbyszek Barczyk mag graag vissen.

    Naomi Heidinga
  • Zbyszek zal vanwege een knieoperatie een tijd uit de running zijn, daarom moet hij zijn zaak van de hand doen.

    Naomi Heidinga

Opvolger gezocht m/v Zbyszek Barczyk moet stoppen met zijn praktijk

DUIVENDRECHT Zbyszek Barczyk is dierenarts. Hij heeft al ruim 25 jaar een praktijk in Duivendrecht. Nog wel, want hij gaat er mee stoppen. Hij moet een knieoperatie ondergaan en zal een tijd uit de running zijn. Een opvolger heeft hij nog niet gevonden, dus waarschijnlijk moet de boel worden verkocht. "Dat is zuur."

Familie Lotte kent de dierenarts van bezoekjes die ze zelf aan hem brachten met hun dieren. Ze willen van hem weten: wat is het grappigste dat je ooit hebt meegemaakt in je behandelkamer? Verhalen zijn er genoeg te vertellen, in al die jaren heeft hij van alles gezien en gehoord. "Mensen voelen zich hier op hun gemak. Sommigen komen hier al jaren. Als ik tijd heb, dan nemen we een bak koffie en praten we. Soms leggen mensen hun hele ziel en zaligheid op tafel. Dat ga ik straks het meeste missen, het praten met de mensen."

Hij is geen standaard dierenarts. Dat zeggen zijn klanten. "Ik rijd geen Volvo," zegt hij terwijl hij een accent op zet. Andere mannelijke dierenartsen doen nog weleens uit de hoogte. "Dat vind ik onzin. Je hoeft je niet beter te voelen als dierenarts. Je doet gewoon je best om zo goed mogelijk zorg te verlenen, dieren te helpen en baasjes te steunen. Ik heb het geluk gehad dat ik kan doen wat ik het allerleukste vind."

Dat was niet geheel vanzelfsprekend?

"Nee, ik ben zeven keer uitgeloot. Na de middelbare school heb ik een tijd in de bouw gewerkt en later had ik diverse baantjes via een uitzendbureau. Maar ik heb volgehouden, ik wist wat ik wilde. Van kleins af aan wilde ik al dierenarts worden. Destijds waren er maar zo'n 175 plekken beschikbaar voor studenten. De enige opleiding is in Utrecht. Alleen studenten die cum laude waren geslaagd, kregen direct een plek. Ik had niet met zo'n mooie lijst de middelbare school afgesloten. Mijn thuissituatie was bovendien lastig, ik kwam uit een gescheurd gezin. Mijn vader had een oorlogstrauma. Hij was Pools en heeft gevochten tijdens D-Day (WOII) en heeft zo Nederland helpen bevrijden. Naderhand is hij hier gebleven."

Waarom wilde je zo graag dierenarts worden?

"Als kind was ik altijd al in de weer met dieren. Ik had cavia's, reptielen en vogels. Daarnaast hield ik van vissen. Dat doe ik overigens nog steeds. Ik groeide op in Slotervaart en maakte op mijn tiende de kattenbakken schoon bij de dierenarts in Osdorp. Ik mocht ook weleens met de dierenarts meelopen. Daar is het waarschijnlijk door gekomen."

Je behandelt alleen kleine huisdieren?

"Daar heb ik heel bewust voor gekozen. Tijdens mijn studie heb ik ook koeien en paarden behandeld, maar ik ben opgegroeid in Amsterdam, dus met die grote dieren had ik niet zoveel." Hij laat een aantal littekens zien op zijn armen en handen. "Een trap van een koe of paard richt meer schade aan. Ik ben vaak genoeg gekrabd en gebeten, maar ik ben er nooit bang door geworden."

Wat is het moeilijkst van het vak?

"Je kunt niet alle dieren beter maken. Euthanaseren hoort ook bij het vak. Soms had ik er wel drie achter elkaar op een dag. Dat is heftig, je doet het liever niet. Helemaal wanneer het bij mensen thuis gebeurt is het moeilijk. Vaak zijn er dan meer mensen bij. Het verlies van een huisdier is heel ingrijpend, het doet mensen veel. Iedereen die hier werkt heeft huisdieren. We weten daarom precies hoe het baasje zich voelt."

Wat is een van de grappigste dingen die je hebt meegemaakt?

"Een man kwam hier met z'n hond om hem te laten castreren. Twee dagen later belde hij in paniek op. Zijn hond had een gezwel en hij vreesde voor het ergste. Toen hij met zijn hond hier kwam, bleek het een odol, in het plat Amsterdams: een ontzettend dikke ochtend lul. Met de hond was verder niets mis.."

Tegenwoordig kan steeds meer in de dierengeneeskunde. Waar trek jij de grens?

"Dat is aan de baasjes. Ik vertel zo eerlijk mogelijk over de opties. Ook al kan er veel, toch is dat niet altijd beter voor het dier."

Wat vind je van de discussie over rashonden?

"De overheid moet daar echt strenger optreden. Het kan niet zo zijn dat dieren vanwege een gewenst uiterlijk moeten lijden. Ik zie regelmatig mopshondjes, die onder normale omstandigheden al nauwelijks genoeg adem kunnen halen, laat staan wanneer het warm is."

Waarom is het zo moeilijk een opvolger te vinden?

"Dat heeft verschillende oorzaken. Je kunt niet meer echt carrière maken als dierenarts. Grote ketens kopen kleinere praktijken op. Daar werken enkel dierenartsen in loondienst. Steeds meer vrouwen worden dierenarts. Zij willen veelal parttime werken. Dat kan niet met een eigen praktijk. Dierenartsen ondervinden bovendien steeds meer concurrentie. Zo kun je bij Ranzijn al voor 25 euro je dier laten inenten. Voor dat geld kunnen wij het niet doen. Hetzelfde geldt voor voer dat besteld wordt via internet. Dat gaat soms net boven de inkoopprijs weg. Dat lukt ons niet. Daardoor lopen we echter wel omzet mis."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Ronald de Munk. Hij heeft een kapperszaak op het plein. Als kapper hoort hij van alles. Laat hem ook maar een anekdote vertellen."

Naomi Heidinga