• Naast het vrijwilligerswerk mag Hans graag wandelen. Hij loopt al jaren mee met de Nijmeegse Vierdaagse. Hij toont zijn mooiste Vierdaagsekruisje.

    Naomi Heidinga

Niet achter de geraniums: Hans Marinissen is 'supervrijwilliger'

OUDERKERK Voorzitter bij de EHBO vereniging, vrijwilliger voor het Amstelbad, het Oranjecomité en het pontje: Hans Marinissen hoeft zich niet te vervelen. Al jaren zet hij zich in voor het dorp en dat hoopt hij nog lang te kunnen doen. Naast zijn vrijwilligerswerk is wandelen een belangrijke hobby. "Ik wil niet achter de geraniums zitten."

Een nieuwe ketting in Ouderkerk, en Hans Marinissen mag het spits afbijten. Hoe komt hij aan al die vrijwilligersbaantjes? "In het dorp weten ze dat ik vrijwilliger ben. Vaak bellen mensen me of schieten ze me aan met de vraag of ik ergens bij kan helpen. Soms zeg je ja, een andere keer past het niet. Ik heb genoeg in de agenda staan." Vooral de zomer is een drukke periode. Hij zit niet alleen in de tuinonderhoudsgroep van het Amstelbad, hij staat ook op de toren. "Dat doe ik nu zo'n zes jaar. We kunnen in de zomer daarom niet te lang weg, meestal gaan we een weekje met vakantie. Daarnaast gaan we af en toe een dagje ertussenuit, dat zorgt voor ontspanning."

Wat betekent het vrijwilligerswerk voor jou?

"Lekker bezig zijn; ik zou knettergek worden als ik alleen binnen zou zitten. Je kunt beter iets doen waar je plezier in hebt, waarbij je in contact komt met anderen. Het actief zijn op bestuurlijk niveau heeft zo zijn voordelen. Ik ken daardoor veel mensen en weet bij wie ik moet zijn wanneer ik iets voor elkaar wil krijgen. Zo kan de tuingroep van het Amstelbad bijvoorbeeld machines van de ijsclub lenen. Die machines zijn voor ons te duur om aan te schaffen. Van het Oranjecomité kunnen we dranghekken lenen als we ze nodig hebben. Korte lijnen, dat maakt het makkelijk zulke dingen te regelen."

Hoe lang ben je al vrijwilliger?

"Ik ben al ruim 25 jaar vrijwilliger bij het Amstelbad en ruim 30 jaar bij de EHBO, waarvan 20 jaar als voorzitter. In eerste instantie deed ik het vrijwilligerswerk naast een baan. Op mijn 58ste raakte ik die kwijt, ik werkte bij een bank. Ik had al een aantal ontslagrondes overleeft, en dan weet je dat je een keer aan de beurt bent. 's Ochtends niet meer vroeg op te hoeven staan om naar je werk te gaan, dat was even slikken. Maar ik had een goede regeling en toen ik wegging, viel er een last van mijn schouders. Ik had tijd zat voor vrijwilligerswerk. Ik had mijn laatste dag op een maandag. Woensdag meldde ik me bij het zwembad om te zeggen dat ik vanaf dat moment beschikbaar was."

Hoe is het werken met andere vrijwilligers?

"Het team van het Amstelbad is heel gezellig. We hebben een prettige ploeg, ook met de badmeesters erbij. Vorig jaar deden we het met 53 duizend bezoekers erg goed. Dit jaar was het met zo'n 44 duizend bezoekers wat minder. Dat was vooral te danken aan het wat mindere weer in het begin van de vakantie. Ondanks dat we een goed team vrijwilligers hebben, kunnen er altijd mensen bij. Wij mogen op dat gebied echter niet klagen, andere organisaties hebben het moeilijker om vrijwilligers te krijgen."

Kun je voorbeelden geven?

"Bij de tennisclub willen mensen geen bardienst meer draaien, maar koopt men deze af. Bij de voetbal hebben ze hetzelfde probleem. Dit jaar kon de jeugdolympiade niet doorgaan, omdat ze de barbezetting niet rond konden krijgen. Zonde: niet alleen voor de jeugd, maar ook voor de voetbalclub. Zo lopen ze inkomsten mis. Ook bij de EHBO vereniging hebben we moeite om mensen te vinden. Er zou onder meer een nieuwe voorzitter moeten komen. Niet omdat ik het niet meer wil, maar omdat ik het al jaren op mijn manier doe. Het zou goed zijn als iemand anders het van me overnam."

Weet jij een oplossing?

"Nee, je ziet toch telkens weer dezelfde mensen die actief zijn als vrijwilliger. Ik denk dat het om een groep van zo'n vierhonderd mensen gaat. Men heeft geen tijd meer voor vrijwilligerswerk. Vandaar dat ze bardiensten afkopen. Maar niet alles is op te lossen met geld. Soms hebben verenigingen handjes nodig. Ik probeer mensen te motiveren actief te worden. Dat heeft tot dusver niet veel opgeleverd, althans, ze zijn wel actief geworden, maar helaas niet bij ons.. ik blijf het echter proberen!"

Blijf je je inzetten als vrijwilliger?

"Zolang het nog gaat, wil ik actief blijven. Een tijdje geleden moest ik het even rustig aan doen. Ik heb een herseninfarct gehad. Mijn armen en benen waren gelukkig niet aangetast, alleen mijn spraak. Dat heeft even geduurd voor het weer op gang kwam. Ik heb vier weken niet op de toren gestaan. Je moet toch verstaanbaar zijn als je er staat. Maar daarna heb ik het weer opgepakt."

Een herseninfarct is heel ingrijpend, hoe ga je hier mee om?

"Het zit nog wel in mijn achterhoofd, natuurlijk denk je er weleens aan. Maar mensen kunnen hier honderd mee worden."

Zou je dat willen?

"Ja, waarom niet? Maar alleen in goede gezondheid, anders hoeft het niet."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Marten van Walbeek, drijvende kracht achter de avondvierdaagse in Ouderkerk. Ik wil hem vragen: hoe houd je het vol om elk jaar de vierdaagse rond te breien?"

Naomi Heidinga