• Vincent Koot koos vorig jaar om zijn eigen onderneming te beginnen.

    Naomi Heidinga

Kettinggesprek: Vincent Koot coacht mensen op sportief en mentaal vlak

AMSTERDAM Na jaren voor andere sportscholen te hebben gewerkt, koos Vincent Koot vorig jaar voor een eigen onderneming. Als franchisehouder is hij aangesloten bij Personal Fitness Nederland. "In Nederland zijn inmiddels zo'n tachtig ondernemingen die werken volgens het Fit for Life programma."

Vorige kandidaat Jaap Bijl traint bij Vincent. "Hij is nog niet zolang bezig als ondernemer. Ik ben benieuwd hoe het hem vergaat." De regels voor het doorgeven van het Kettinggesprek blijken bij aankomst bij de trainingsruimte van Vincent geschonden: hij zit net over de grens, in Amsterdam. En hij woont niet in Ouder-Amstel. Omdat veel van zijn klanten toch uit Ouder-Amstel komen, zien we het voor eenmaal door de vingers. Dus, Vincent, hoe gaat het met je bedrijf?

"Het gaat goed. Er worden al mooie resultaten behaald door de mensen. Ik heb er enorm veel plezier in. Ik geef mezelf nog zo'n vijf maanden om te groeien en financieel gezond te worden. Het voor mezelf werken bevalt me prima, dat heb ik altijd willen doen."

Je bent franchisenemer, waarom heb je daarvoor gekozen?

"Dat geeft me de kans om vooral te doen waar ik goed in ben. Ik ben meer een doener. Bij marketing en de administratie ligt niet mijn kracht. Ik ben beter in het omgaan met mensen. Door me aan te sluiten bij Personal Fitness Nederland kan ik profiteren van een organisatie, die onder meer het marketingdeel voor haar rekening neemt. Als franchiseondernemers krijgen we een postcodegebied toegewezen. Via de website van Personal Fitness Nederland kom ik aan leads. Met die mensen maak ik vervolgens een afspraak voor een intakegesprek."

Wat is het voor organisatie?

"Twintig jaar geleden zijn fysiotherapeut Jos Vermeer, gewichtsconsulente Petra Vermeer en collega Giel Verberne begonnen in Tilburg als kleine onderneming. Nu zijn er zo'n tachtig ondernemingen die volgens hun programma werken. De ondersteuning vanuit de organisatie is heel goed. Vooraf was ik gewaarschuwd voor het franchiseschap, maar ik ben heel tevreden. Elke maand komen we met ondernemers samen, waarbij onderwerpen als marketing en sales worden besproken. En elke twee weken heb ik een gesprek met mijn coach, waarbij we tevens dingen bespreken waar ik tegenaan loop."

Wat houdt het Fit for Life programma in?

"Dat rust op drie pijlers: beweging, voeding en coaching. Het gaat om het maken van bewuste keuzes, niet alleen qua beweging, maar ook qua voeding. Denk aan voldoende water drinken, het ontbijt niet overslaan en de suikerinname beperken. Wat betreft coaching willen we mensen helpen om bewust in het leven te staan. Zodat je gezond, energiek en vitaal ouder kunt worden."

We vragen of mensen klaar zijn voor verandering, en hoe ze het de afgelopen jaren hebben gedaan.Dat klinkt alsof het verder gaat dan alleen het coachen van sporters..

"Ja, dat klopt. Dat zie je terug in onze coachmap, die mensen krijgen als ze zich aanmelden. Daarin staan vragen en opdrachten die mensen bewust helpen maken. Bijvoorbeeld over waar ze nu staan – hebben ze bijvoorbeeld last van lichamelijke klachten zoals overgewicht rug-, nek- of buikpijn? Dat maakt duidelijk waar we aan kunnen werken, en waar mensen verbetering kunnen verwachten. Maar we vragen ook of mensen klaar zijn voor verandering – en hoe ze het de afgelopen jaren hebben gedaan."

In dat licht – had je wellicht niet eerder voor jezelf willen beginnen?

"Ik ben ervan overtuigd dat dingen gebeuren voor een reden. Dit was kennelijk het juiste moment. Toen ik net van het CIOS kwam, jaren geleden, heb ik ook met iemand om tafel gezeten om te kijken of we voor onszelf zouden beginnen. Maar toen was ik er nog niet aan toe."

Wat vind je het leukste aspect van je werk?

"Met mensen werken, het contact met de mensen. Hen stimuleren om harder te werken, en dan zien dat dit zijn vruchten afwerpt. Natuurlijk lukt niet altijd alles, maar als je ziet dat je boodschap goed is overgekomen, dan is dat fijn."

Ik doe soms een oefening mee als ik aan het coachen ben.Ben je veel bezig met sport?

"Ik doe soms een oefening mee als ik aan het coachen ben. Dat komt voort uit mijn enthousiasme. Stilzitten is niets voor mij, voor mijzelf sport ik een aantal keer in de week. Daarnaast doe ik eenmaal per week yoga. Als het wat mooier weer is, vind ik het heerlijk om oefeningen buiten te doen. Daarnaast mag ik graag, skiën en kitesurfen. Die sporten geven me een gevoel van vrijheid. Al geldt ook hier dat je niet de controle mag verliezen, want anders wordt het roekeloos."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Peter Runhaar, voorzitter van CTO'70. De vereniging viert in maart het honderdjarig bestaan. Ik wil hem vragen: wat is de kracht van de club? 100 jaar bestaan is immers niet niets."

Naomi Heidinga