• Naomi Heidinga

Een van de manschappen: Esmee van Riemsdijk

DUIVENDRECHT Het brandweervak alleen iets voor mannen? Welnee! Dat bewijst Esmee van Riemsdijk. Ze is vrijwilliger bij de brandweer in Duivendrecht. Ze is lang niet de enige brandweervrouw in Nederland. In Duivendrecht komen er mogelijk zelfs drie vrouwen bij. Net nu op Net 5 een serie te zien is over de brandweer, Station 19, waarin een vrouw de hoofdrol speelt. Zo wordt het stereotype beeld van de brandweer bestreden. Het is nu nog een mannenwereld, maar dat verandert langzaam.

In 2018 meldde ze zich aan als vrijwilliger. "Voor ik werd toegelaten, moest ik een fysieke en mentale test doen. Ze willen weten of je het werk fysiek en geestelijk aan kan." Van Riemsdijk werkte in het verleden bij de landmacht. Ze is het gewend om in een mannenwereld te opereren. "Ik vind het makkelijker communiceren met mannen. Het werk bij de landmacht heb ik acht jaar gedaan, op mijn zeventiende ben ik in dienst gegaan. Ik heb daar onder meer een opleiding gevolgd. Ook heb ik mijn rijbewijs voor de vrachtwagen gehaald." Na acht jaar vond ze het genoeg. "Er was geen mogelijkheid om door te groeien."

OFFICE MANAGER Nu werkt ze in Utrecht, als office manager. "Ik ben goed in mijn werk, maar ik miste het fysiek bezig zijn: ik zit de hele dag achter de computer. Ik zag dat ze vrijwilligers zochten bij de brandweer in Duivendrecht, dus ik heb me aangemeld. Het vak van brandweer was me niet helemaal vreemd, mijn opa zat vroeger bij de brandweer." Haar omgeving moest even wennen aan het idee. 'O nee, daar gaat ze weer,' kreeg ze te horen. En: 'Weet je het zeker?'

Ze is blij met haar keuze, al kost de opleiding wel veel tijd. "Maandagavond is hier op de kazerne een oefenavond, en woensdagavond oefenen we in het opleidingscentrum op Schiphol. Eens in de twee weken zijn we hier op zaterdag." Een aantal weken geleden behaalde ze de module Brand en daarmee wordt ze officieel meegerekend als één van de manschappen. "De opleiding bestaat uit verschillende modules. De moeilijkste, brand, heb ik nu gehaald. Ik heb er nog een aantal te gaan. Als het meezit, ben ik in december klaar."

OPROEPBAAR Als één van de manschappen, is ze oproepbaar. "Omdat ik in Utrecht werk, ben ik niet onder werktijd inzetbaar, behalve als ik thuis werk. Als ik thuis kom van mijn werk, klok ik in. Ik klok uit wanneer ik 's ochtends weer naar mijn werk ga." De afgelopen week was niet druk. "We kregen een melding voor een bermbrandje en een omgevallen boom." De drukte varieert nogal. "De ene week is er niets, de andere week kun je bijna elke dag worden opgeroepen. Er is geen peil op te trekken. Ze hebben zelfs statische analyses erop losgelaten, maar ook dat leverde weinig op qua voorspelbaarheid."

Kazerne Duivendrecht draait op vrijwilligers. Die zijn echter niet makkelijk te vinden.  Daarom hangt er een spandoek bij de kazerne, waarmee vrijwilligers worden gevraagd. Ook Esmee zet zich in om vrijwilligers te werven. "Ik heb geflyerd, ben langs de deuren gegaan." Niet zonder succes, want een aantal mensen heeft zich aangemeld, waaronder drie vrouwen. "Als mensen mij zien, realiseren ze dat vrouwen ook bij de brandweer kunnen. Ik ben geen manwijf, ben niet enorm breed: dat laat zien dat veel meer vrouwen zich als vrijwilliger zouden kunnen aanmelden. Je moet wel sportief zijn en uithoudingsvermogen hebben, want het is best zwaar werk. Daarnaast is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken in een team en je moet bevelen op kunnen volgen," somt ze op. "Vrijwilligers zijn heel belangrijk, zonder hen kan de kazerne niet voortbestaan. In Ouderkerk heeft men de kazerne zelfs moeten sluiten."

Haar inzet bij de brandweer is haar manier om iets terug te doen voor de maatschappij. "Mensen helpen is altijd fijn." Tot dusver heeft ze nog geen angstige situaties meegemaakt. In tegendeel. "Als je in zo'n container staat, en ze een flash over simuleren, dan word je omringd door vuur. Heel vet. En je wordt goed beschermd door je pak en masker." Ze maakt zich dan ook geen zorgen. "Wanneer je je aan de protocollen houdt, goed luistert, communiceert en je gezonde verstand gebruikt, kan er niet snel wat misgaan."

Benieuwd of het brandweervak iets voor jou is? Ga naar www.kazerneduivendrecht.nl/ voor meer informatie.