• eigen foto

Een jaar lang niets nieuws kopen; Saskia gaat de uitdaging aan

OUDERKERK Een jaar lang niets nieuws kopen, dat is een uitdaging, maar daarnaast ook een stap naar een duurzamer leven. "Vooral uit liefde voor tweedehands. Soms door zorgen over het klimaat", zo zegt ze zelf. Het doel voor 2020 voor Saskia Sampimon-Versneij uit Ouderkerk is een flinke uitdaging. Ze houdt haar avonturen, 'struggles' en successen bij in een blog; 'The Green List - Het groene lijstje voor mensen die niet van spruitjeslucht houden.'

Duurzaamheid stoffig? Daar probeert Saskia verandering in te brengen. Ze was, ook voor de challenge, al langer bezig met duurzaamheid. Ook via haar werk - bij ABN AMRO - kwam ze al in aanraking met die term en ging op onderzoek uit; "Wat is duurzaam?" Haar zoektocht bracht haar tot nieuwe inzichten. "Waarom zou ik dat niet delen?", dacht ze. De challenge begon voor Saskia toen zij eind december de stoute schoenen aantrok en onder haar 700 volgers op Instagram haar idee voor 2020 deelde. 

Heel fijn dat andere mensen mijn challenge willen volgen."Dat leverde zoveel reacties op van familie, vrienden en kennissen, dat ik mijzelf daarna wel verplicht voelde om er iets mee te doen", begint Saskia haar verhaal. "Wat ik niet had verwacht is dat ik binnen zo'n korte tijd, ik ben nu een maand bezig, al een soort community gecreëerd heb van vrouwen die al zo leven en tips met elkaar delen. Het aantal volgers is binnen een maand nu al opgelopen tot meer dan 2500 volgers, dat is heel fijn natuurlijk dat andere mensen mijn challenge willen volgen."

KRINGLOOP De place-to-be is voor Saskia toch wel de kringloopwinkel. "Kleding is het makkelijkste van de challenge, door de kringloopwinkels. In Ouderkerk wonen we eigenlijk op een heel goede plek, met mooie en goede kringloopwinkels in de buurt. Zoals De Tulp, maar je bent ook zo in Amstelveen (de Boemerang) of in 't Gooi. In Ouderkerk heb je in de zomer ook de kofferbakverkoop, waar was ik al vaste klant. En natuurlijk het repaircafé in de Bindelwijk, waar ik al een speelgoedauto van mijn zoontje heb laten maken."

Via de community heeft ze al diverse tips gekregen om 'kleine problemen' op te lossen. "Mijn haarelastiekjes waren op, en toen kreeg ik via Instagram de tip om op de grond te kijken. Ik fietste vanuit mijn werk naar huis en op het fietspad liggen ze echt overal! Ik doe ze in een sok in de was en je kan ze weer gebruiken. Mijn elektrische tandenborstel ging kapot, die heb ik geruild tegen een jasje van mijn zoontje. Wel ben nog op zoek naar een pannetje, die heb ik nog niet gevonden."

ENERGIE Saskia merkt nu al dat haar challenge haar veel energie geeft. "Ik ben er vooral in de weekenden mee bezig, want doordeweeks werk ik gewoon. Iemand zei laatst tegen mij: 'Van kopen wordt niemand gelukkig, van dingen doen wel', en dat vond ik erg mooi gezegd. Het geeft mij ook rust en regelmaat. Ik koop niks in gewone kledingwinkels, dat doe ik gewoon niet."

De challenge heeft Saskia ook aan het denken gezet met betrekking tot andere onderwerpen. "Ik wil graag straks, als ik verder ben ik de challenge, mijn badkamer plastic-vrij maken. Dus geen plastic shampooflessen en zeeppompjes meer." En ook vliegen houdt haar bezig. "Ik vlieg nog wel. De vakantie voor dit jaar was al geboekt, maar daarvoor heb ik de uitstoot van mijn vlucht gecompenseerd, emissierechten afgekocht en vernietigd. Die research heb ik bijvoorbeeld ook gedeeld in mijn blogs en op Instagram. Ik wil kleine stapjes zetten."

Sommige dingen zijn moeilijk te recyclen, maar ik kies dan wel voor de meest duurzame optie.

JOKER Wel heeft de Ouderkerkse een joker voor haarzelf. "Sommige dingen zijn echt wel moeilijk te vinden. Zoals gezondheidsproducten en medicijnen, die zijn moeilijk te recyclen. Maar ik kies dan wel voor de meest duurzame optie. Deze onderwerpen staan op mijn blog onder 'ecostuff'.

Meer weten hoe je zelf ook duurzamer kan leven en Saskia's challenge volgen? Volg haar op instagram.com/thegreenlist.nl of kijk op thegreenlist.nl.

Mariëlle Tukker