• Edita Hasovic is trainer en coach en helpt vrouwen en jongeren vooruit.

    Naomi Heidinga

Edita stimuleert mensen het beste uit zichzelf te halen

OUDER-AMSTEL Trainer en coach, voor jongere tot zakenvrouw: Edita Hasovic helpt mensen vooruit. Voor Coherente begeleidt ze het Young Leaders programma, waarbij ze jongeren onder meer presentatievaardigheden bijbrengt. Maar wat houdt dat programma verder in?

Het Young Leaders programma is bedoeld voor jongeren tussen twaalf en achttien jaar. "Het is belangrijk dat het een redelijk uniforme groep is qua leeftijd," aldus Edita. "Als er teveel jaar tussen zit, begrijpen ze elkaar niet meer. Na tien bijeenkomsten, waarin de jongeren van alles leren, is het de bedoeling dat ze daarna een bijeenkomst of sociale activiteit organiseren. De training bestaat uit verschillende onderdelen. Elke les heeft een ander thema. Daarbij komen onder meer debat, leiderschap, dialoog, groepsdynamica en rolmodellen aan bod. We vragen de jongeren elke bijeenkomst wat het thema voor hen betekent, laten hen onder meer wordmaps maken en andere oefeningen doen."

Kun je een voorbeeld geven van een dergelijke oefening?

"Tijdens les vier presenteren de jongeren hun eigen levens- en leerpad. Daarbij praten ze over ups en downs in hun leven. Om jezelf zo bloot te geven tijdens een presentatie is vertrouwen heel belangrijk. Het groepsgevoel moet goed zijn. Daarom blijven deze verhalen binnen de groep. Het geven van een dergelijke presentatie is voor sommigen een overwinning. Daarnaast helpt het de kinderen om hun tegenslag te relativeren. Iedereen heeft dingen die tegenzitten in het leven."

Wat voor feedback krijg je van de jongeren?

"De jongeren weten in het begin niet wat hen te wachten staat. Maar na één les willen ze al niet meer weg."

En de ouders, wat vinden die van het programma?

"Ook ouders zijn positief. 'Ik herken mijn eigen kind niet meer,' liet een ouder me weten. Ze hebben vaak geen idee van wat we doen en staan er van versteld hoe hun kind na tien weken een presentatie geeft voor een groep mensen. Het is fenomenaal om zo'n compliment te krijgen. Niet bij iedereen zie je zo'n enorme groei, maar je ziet wel vooruitgang. Het mooiste is wanneer iemand in het begin niet wil presenteren, en dan aan het einde zonder moeite voor een groep van veertig man staat te praten. Vooral het moment wanneer je iemand ziet lachen en ontspannen, is goud waard."

Jullie koken ook samen?

"Ja, dat heb ik bedacht. Voor jongeren is het al best druk in verband met huiswerk en sport. Om te voorkomen dat ze geen tijd hebben om te eten, doen we dat samen. Eerst doen we boodschappen en vervolgens gaan we koken. Zo leer je elkaar niet alleen beter kennen, je leert ook een vaardigheid."

Hoe staat het met de Young Leaders die het programma hebben doorlopen?

"De eerste groep jongeren is betrokken bij een project over de nieuwe donorwet. Ze gaan een vlog over de wet maken voor jongeren. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft hen dit gevraagd. We zijn samen in Den Haag geweest voor een gesprek. Een ander tripje ging naar Rotterdam, waar we de uitreiking van de Young Impact Project hebben bijgewoond. Een van de meisjes is lid geworden van de jeugdraad en drie jongeren zijn in gesprek met het jongerenparlement in Den Haag. Mooi om te zien welke kansen de jongeren krijgen en hoe ze daarmee omgaan. Ik probeer ze daarin te stimuleren."

Je coacht ook anderen?

"Ik werk drie dagen bij Coherente. Daarnaast ben ik coach voor vrouwen. Niet alleen zakenvrouwen, ook anderen. Ik help mensen richting te vinden. Ook ben ik vrijwilliger bij het Rode Kruis. Als trainer help ik in het programma Heldin vrouwen die het moeilijk hebben, die niet zomaar weerbaar zijn. Ik neem deze vrouwen vijf weken lang onder mijn hoede, geef ze training op allerlei vlakken, waaronder effectief communiceren en voor zichzelf opkomen."

Heb je zelf de goede richting gevonden?

"Voor nu zeker. Ik werkte voorheen altijd met volwassenen, maar was ook graag bezig met jeugd. Op een of andere manier ben ik voor jongeren heel benaderbaar, ze stappen makkelijk op me af. Toen ik de vacature bij Coherente zag wist ik meteen: dit is iets voor mij. Ik deed dit al, maar nu heeft het een naam. Ik vind het heel leuk om te doen, maar je weet nooit hoe het leven loopt. Ik heb altijd meerdere dingen gedaan. Wat je doet, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Zolang je maar kunt genieten van kleine momenten. Zoals een glimlach tijdens een presentatie. Daar kan ik heel gelukkig van worden."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Helen Kuin, ze is osteopaat en heeft een praktijk in het Paramedisch Centrum Duivendrecht. Ze richt zich met name op moeders en baby's. Ze kan wonderen verrichten voor hen, daarom wil ik haar de kans geven daar meer over te vertellen."

Naomi Heidinga